Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo cenných papírů (2PR404)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2PR404 - Právo cenných papírů, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Podstata a funkce cenných papírů, právní povaha listin a jejich druhy, cenné papíry dokonalé a jejich funkce, vydání cenných papírů, prameny právní úpravy. (dotace 2/2)2.Třídění cenných papírů. Podoba, druhy a forma cenných papírů. (dotace 2/2)3.Subjekty práv a povinností spojených s cennými papíry, emitent cenných papírů, vlastník cenných papírů, změna osoby vlastníka. (dotace 2/2)4.Směnka. Pojem a druhy. Podstatné náležitosti směnky cizí a směnky vlastní. Převody směnek. Prezentace a akceptace směnky. Placení směnky. Honorace a protestace směnky. (dotace 2/2)5.Šek. Pojem a druhy. Podstatné náležitosti šeku. Indosament šeku. Prezentace a placení šeku. Protestace šeku. (dotace 2/2)6.Cenné papíry akciového práva. Druhy, podoby a forma akcií, zatímní listy, opční listy, poukázky na akcie, kupony. (dotace 6/6)7.Dluhopisy. Pojem, druhy, podoby a formy dluhopisů.Podílové listy. (dotace 2/2)8.Cenné papíry na zboží a ostatní cenné papíry. (dotace 2/2)9.Smlouvy o cenných papírech. (dotace 6/6)

Získané způsobilosti

Studenti budou znát:- jednotlivé druhy cenných papírů a jejich právní a ekonomické využití- základní právní úpravu týkající se smluv s cennými papíry v teoretické roviněStudenti budou umět:- aplikovat základní právní úpravu týkající se smluv s cennými papíry na praktické úrovni- osvojit si základní pojmy týkající se kapitálového trhu včetně subjektů fungujících na kapitálovém trhu- osvojit si základní pojmy z teorie cenných papírů s přihlédnutím k jejich praktické aplikaci

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDĚDIČ, J.Právo v podnikání. [D.] 5, Právo cenných papírů a kapitálového trhu.Praha:Prospektrum, 1999.80-7175-084-0ZCHALUPA, I. -- REITERMAN, D.Cenné papíry : základy soukromého práva IV.Praha:C.H. Beck, 2014.978-80-7400-542-8DKurs obchodního práva: Právo cenných papírů, 5.vydání, Praha, C.H.Beck, 2009, ISBN 978-80-7179-454-7.Kotásek,J., Pihera,V., Pokorná, J., Raban, P., Vítek, J.

Požadavky

Absolvování kontrolního průběžného, testu (ve 12. týdnu semestru).Podmínkou připuštění k ústní zkoušce je získání alespoň 50 % bodů.

Garant

prof. JUDr. Hana Marková, CSc.

Vyučující

JUDr. Radim Křížprof. JUDr. Hana Marková, CSc.