Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní a ekonomické aspekty investování na realitním trhu - anglicky (2PR415)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2PR415 - Právní a ekonomické aspekty investování na realitním trhu - anglicky, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Znaky nemovitostí jako specifické třídy aktiv a jejich role v investičním portfolio, formy investic do nemovitostí z pohledu kapitálové struktury (dluh, ekvita, mezzanine), kapitálových trhů (veřejně a neveřejně obchodované instrumenty) a likvidity (fyzická aktiva, veřejně obchodované instrumenty, např. Akcie nebo CMBS). Druhy nemovitostí (kanceláře, retail, rezidenční nemovitosti, logistika, alternativní druhy -- hotely, pečovatelské domy, self-storage, atd.) a hráči na nemovitostních kapitálových trzích. (dotace 6/0)2.Metody oceňování nemovitostí (ocenění nemovitosti vs. ocenění společnosti, která nemovitost drží, metody založené na diskontovaném cash flow, porovnávací metoda, metoda prime kapitalizace, hlavní teoretické koncepty při oceňování nemovitostí: příjem, náklady proti příjmu (leakage), yield, kapitalizační sazba (cap rate), vnitřní výnosové procento (IRR), diskontní sazba. (dotace 4/0)3.Development nemovitostí: právní, finanční, urbanistické a organizační aspekty (povolovací procesy ve veřejném právu, financování developerských projektů), nabídka a poptávka a její dopad na developerskou aktivitu (poptávka po nemovitostech jako investičním produktu, poptávka nájemníků po plochách, poptávka developerů po stavebních pracích), alternativní využití nemovitostí. (dotace 4/0)4.Předinvestiční prověrka (due diligence) v oblasti nemovitostí (hlavní oblasti právní analýzy, finanční, daňová, technická a komerční analýza), hlavní ukazatele výnostnosti (key performance indicators) a jejich sensitivita na jednotlivé vstupy, kapitálová struktura a daňová optimalizace. Hrubý a čistý příjem, strategie vytváření hodnoty v různých tržních segmentech. Nájemní smlouvy: hlavní ustanovení a komerční podmínky. (dotace 4/0)5.Kapitálové trhy a struktury při financování nemovitostí, joint-venture projekty, správci fondů (fund managers), alternativní struktury pro sdílení výnosů a rizik. (dotace 4/0)6.Důležité právní koncepty a smlouvy v oblasti nemovitostí: tenure/(spolu) vlastnictví/leasehold, nájemní smlouvy, zástavní právo a věcná břemena, kupní smlouvy a jejich nejdůležitější ustanovení, smlouvy o společném podniku a jejich nejdůležitější ustanovení, smlouvy o správě a jejich nejdůležitější ustanovení, smlouvy o financování a jejich nejdůležitější ustanovení. (dotace 4/0)

Získané způsobilosti

Studenti budou znát:- hlavní koncepty práva nemovitostí a jejich význam pro investiční rozhodnutí- charakteristické znaky nemovitostí jako zvláštní třídy aktiv a jejich výhody pro diverzifikované investiční portfolio- různé formy investice do nemovitostí a jejich relativní výhody a nevýhody- různé strategie vytváření hodnoty (value creation strategies) při investování do nemovitostí- hlavní komponenty předinvestiční prověrky (due diligence)- hlavní principy strukturování investic do nemovitostí jak z hlediska vyvážení rizika a výnosu, tak z hlediska daňové optimalizace

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBERSTON, H M.California : real estate principles.Homewood:Irwin, 1987.0-256-03663-2DInternational real estate [elektronický zdroj].[Bradford, England]:Emerald Group Pub., 2004.DJournal of real estate literature [elektronický zdroj].[Dordrecht]:

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Mgr. Petr Štěpánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Petr Štěpánek, Ph.D.