Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo v mezinárodním obchodě (2PR421)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2PR421 - Právo v mezinárodním obchodě, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Právo mezinárodního obchodu. (dotace 2/0) a.Pojem práva mezinárodního obchodub.Předmět práva mezinárodního obchodu2.Prameny právní úpravy mezinárodních obchodních vztahů. (dotace 2/0) a.Vnější prameny právní úpravy mezinárodních obchodních vztahů. Mezinárodní smlouvy. Právní akty EU.b.Vnitřní prameny právní úpravy mezinárodních obchodních vztahů. Normativní právní akty. Precedenty.c.Pomocné prameny právní úpravy mezinárodních obchodních vztahů.d.Lex mercatoria.3.Právní vztahy s mezinárodním prvkem - určení rozhodného práva. (dotace 2/2) a.Veřejnoprávní a soukromoprávní vztahy s mezinárodním prvkem. Určování rozhodného práva.b.Volba právac.Kolizní normy - pojem, druhy. Hraniční určovateléd.Věcné normy - přímé, nepřímé4.Uzavírání obchodních smluv (dotace 2/4) a.Smluvní strany - právní subjektivita fyzických a právnických osob. Podnikatelé.b.Jednání podnikatelů a za podnikatele. Zákonné a smluvní zastupování.c.Uzavírání smluv - náležitosti návrhu a akceptu.d.Vznik smlouvy. Platnost a účinnost smlouvy.5.Smlouvy příkazního typu - pojem a druhy. (dotace 4/0) a.Mandátní smlouva - práva a povinnosti stran, odpovědnost za porušení smlouvyb.Smlouva komisionářská - práva a povinnosti stran, odpovědnost za porušení smlouvyc.Zprostředkovatelská smlouva - práva a povinnosti stran, odpovědnost za porušení smlouvyd.Smlouva o obchodním zastoupení - práva a povinnosti stran, odpovědnost za porušení smlouvy6.Mezinárodní kupní smlouva. (dotace 2/8) a.Mezinárodní kupní smlouva - pojem, právní úprava. Vztah kupní smlouvy a smlouvy o dílo.b.Práva a povinnosti stran - prodávajícího a kupujícíhoc.Odpovědnost za porušení smlouvy. Odpovědnost za prodlení. Odpovědnost za vady. Odpověednost za škodu.7.Smlouva o dílo. (dotace 2/0) a.Smlouva o dílo - pojem, právní úprava.b.Dodávky investičních celků - právní úprava.c.Práva a povinnosti stran - objednatele a zhotovitele. Odpovědnost za porušení smlouvy.8.Smlouvy v oblasti mezinárodní dopravy. (dotace 4/0) a.Mezinárodní smlouvy v oblasti mezinárodní dopravy - základní charakteristika.b.Smlouvy o dopravě ve vnitrostátním právu - pojem a druhy.c.Zasílatelská smlouva - práva a povinnosti stran.d.Smlouva o přepravě věci - práva a povinnosti stran, odpovědnost za porušení smlouvy.e.Smlouva o nájmu a o provozu dopravního prostředku - práva a povinnosti stran.9.Další smluvní typy užívané v mezinárodním obchodu. . (dotace 4/0) a.Smlouva o skladování a o uložení věci - práva a povinnosti stran.b.Nájemní smlouvy - práva a povinnosti stran.c.Smlouva o kontrolní činnosti - práva a povinnosti stran.10.Smlouvy nepojmenované - pojem. (dotace 2/0) a.Leasingová smlouva - práva a povinnosti stran.b.Franchizingová smlouva - práva a povinnosti stran.11.Řešení sporů ze smluv v oblasti mezinárodního obchodu. (dotace 4/2) a.Mezinárodní právo procesní - pojem, předmět prameny.b.Soudní řízení.c.Rozhodčí řízení.d.Alternativní řešení sporů.e.Uznání a výkon cizích rozhodnutí.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti. Absolvent umí: - charakterizovat oblasti právní úpravy vztahů v mezinárodním obchodně a jejich prameny - umí určit zda na úpravu daného vztahu budou aplikovány mezinárodní evropské nebo vnitrostátní právní normy - umí určit rozdíly mezi jednotlivými smluvními typy - umí vymezit základní práva a povinnosti stran v dané smlouvě a důsledky jejich porušení - umí rozlišit způsoby řešení sporů a určit jejich výhody a nevýhody Odborné dovednosti. Absolvent umí: - posoudit platnost právních dokumentů, zejm. smluv - umí s pomocí právních předpisů řešit jednoduché praktické případy - umí stanovit postup pro vymáhání pohledávek.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKUČERA, Z. -- PAUKNEROVÁ, M. -- RŮŽIČKA, K.Právo mezinárodního obchodu.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2008.978-80-7380-108-3ZONDŘEJ, J.Mezinárodní právo veřejné, soukromé, obchodní.Plzeň:Aleš Čeněk, 2007.978-80-7380-032-1DROZEHNALOVÁ, N.Právo mezinárodního obchodu.Praha:ASPI, 2006.80-7357-196-X

Požadavky

Absolvování průběžného testu (potřebné získání alespoň 50% bodů). Písemné řešení případové studie.

Garant

doc. JUDr. Zbyněk Švarc, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lucie Andreisováprof. JUDr. Martin Boháček, CSc.Mgr. Pavel Grošpicdoc. JUDr. Jiřina Hásová, Ph.D.Ing. Mgr. Jan LevýJUDr. Ing. Tomáš Moravec, Ph.D.Mgr. Ing. Radek NedělaIng. Jan PastorčákIng. Jan SachrIng. Mgr. Petr Štěpánek, Ph.D.doc. JUDr. Zbyněk Švarc, Ph.D.Ing. Petr Valenta