Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzská gramatika pro pokročilé III (2RO408)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2RO408 - Francouzská gramatika pro pokročilé III, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

* Syntaktické problémy odborné francouzštiny (morfosyntax, syntax věty a souvětí, syntax textu). Stylistické problémy ekonomické francouzštiny.* Syntaktická sevřenost výpovědi a její formy ve francouzštině a češtině. * Nominalizace (slovesné a adjektivní)* Verbo-nominální vazby* Slovesné vazby s infinitivem, slovesné opisy. * Příčestí (přítomné, minulé), gerundium, slovesné adjektivum a jejich syntax.* Formy pasíva v ekonomické francouzštině.* Syntaktické posilování předložek.* Textová syntax (konektory a logické artikulátory, slovosled a změna funkční výpovědní perspektivy v odborné francouzštině - zdůraznění členu výpovědi, pasívum).* Vyjádřování různých logických vztahů (příčina, důsledek, účel, čas, podmínka, přípustka, srovnání), problémy syntaktické synonymie.* Četba ekonomických textů a analýza syntaktických a stylistických rozdílů mezi francouzštinou a češtinou.* Problematika překladu ekonomických textů (z češtiny do francouzštiny a naopak)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - lépe pochopit funkční a typologické rozdíly mezi francouzštinou a češtinou s cílem omezit interference mezi oběma jazyky (vyjadřování pádů, vidu a povahy děje, struktura věty)- správně užívat vazby typické pro odborný jazyk (nominalizace, slovesné a verbonominální vazby, opisy, infinitivní a participiální vazby) - správně tvořit věty (vyjádřovat různé logické vztahy, slovosled) a strukturovat text (textové konektory)

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKIDLESOVÁ, Z. -- PRIESOLOVÁ, J.Kapitoly z francouzské mluvnice pro ekonomy. Rappels grammaticaux pour les étudiants en économie.Praha:Nakladatelství Oeconomica, 2010.978-80-245-1692-9ZHENDRICH, J. -- TLÁSKAL, J. -- RADINA, O.Francouzská mluvnice.Plzeň:Fraus, 2001.80-7238-064-8ZPOISSON-QUINTON, S. -- MIMRAN, R. -- MAHÉO-LE COADIC, M.Grammaire expliquée du français : niveau intermédiaire. Exercices.Paris:CLE international, 2003.2-09-033704-4DABBADIE, Ch., CHOVELON,B., MORSEL, M.-H. L´expression francaise écrite et orale. PUG 1988. ISBN 2-7001-0040-0

Požadavky

žádné

Garant

PhDr. Janka Priesolová, CSc.

Vyučující

PhDr. Janka Priesolová, CSc.