Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie světového hospodářství - anglicky (2SE152)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE152 - Geografie světového hospodářství - anglicky, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Teoretická expozice, funkce území v procesu existence společnosti, prostorová dimenze světového hospodářství, zákonitosti a činitelé ovlivňující rozmístění. Geografický determinismus. Teritoriální systémy v realitě světového hospodářství. (dotace 2/0)2.Změny na ekonomické a politické mapě světa. Jádrové a periferní oblasti. Typologie zemí z hlediska úrovně a územní struktury hospodářství. Význam transnacionálních korporací ve světovém hospodářství. Nová geografie světové ekonomiky a změny v organizaci produkce, outsourcing, offshoring. (dotace 2/0)3.Obyvatelstvo jako činitel rozvoje a rozmístění hospodářství, reprodukční proces obyvatelstva a jeho důsledky, demografická struktura obyvatelstva. (dotace 2/0)4.Rozmístění obyvatelstva ve vztahu k ekonomickému potenciálu, sídelní struktura, současné rysy urbanizace a prostorové socio-ekonomické útvary. (dotace 2/0)5.Migrační toky ve světě. Ekonomické a sociální důsledky migrace, pohyb pracovní síly. Push a pull faktory mezinárodní migrace. (dotace 2/0)6.Zemědělství - prostorově integrující složka teritoriálního systému. Zemědělské produkční a dodavatelské oblasti, činitelé rozmístění zemědělské výroby. (dotace 2/0)7.Význam těžebního průmyslu ve světovém hospodářství a skutečnosti ovlivňující ekonomickou hodnotu zdrojů. Zvláštní postavení energetiky ve vztahu k rozmístění, změny ve světové energetické bilanci a reálný dopad na ekonomickou mapu. (dotace 2/0)8.Průmysl jako nositel hlavních změn v rozmístění hospodářství. Průmyslové územně-výrobní komplexy a jejich typologie. Význam vědy a vědecko-technických parků na rozmístění high-tech průmyslu. (dotace 2/0)9.Změny v rozmístění a struktuře vybraných odvětví zpracovatelského průmyslu (automobilový, textilní, hutnický, chemický průmysl). (dotace 2/0)10.Územní aspekty mezinárodní dělby práce, geografie základních komodit, investic, kapitálu. Nová geografie světového obchodu. (dotace 2/0)11.Geografie služeb. Služby a jejich ekonomický význam. Outsourcing služeb, výhody a nevýhody. Doprava - zprostředkovatel územní dělby práce a činitel rozmístění. (dotace 2/0)12.Funkce a význam jednotlivých druhů dopravy ve světovém dopravním systému. Význam námořní dopravy v kontextu současných přesunů ekonomického potenciálu. Letecká doprava jako prostředek zkracování ekonomických vzdáleností, integrace v letecké dopravě. (dotace 2/0)13.Cestovní ruch - ekonomický význam, vliv na ekonomickou strukturu oblastí. Stimulační, lokalizační a realizační předpoklady rozvoje a rozmístění cestovního ruchu, příčiny rozdílného postavení regionů v mezinárodním cestovním ruchu. (dotace 2/0)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- popsat lokalizační strukturu světového hospodářství,- dokázat vysvětlit význam jednotlivých lokalizačních činitelů hospodářství,- aplikovat význam lokalizačních činitelů hospodářství na konkrétní obory,- srovnat vliv lokalizačních činitelů na změny v teritoriální struktuře světového hospodářství,- pochopit skutečnosti a procesy světové ekonomiky v územních dimenzích.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDICKEN, P.Global shift : mapping the changing contours of the world economy.New York:Guilford Press, 2011.978-1-60918-006-5DCOE, N M. -- KELLY, P F. -- YEUNG, H W.Economic geography : a contemporary introduction.Hoboken:John Wiley & Sons, 2013.978-0-470-94338-0DKNOX, P L. -- AGNEW, J A. -- MCCARTHY, L.The geography of the world economy.London:Hodder Education, 2008.978-0-340-94835-4DDE BLIJ, H J. -- MULLER, P O. -- NIJMAN, J.Geography : realms, regions, and concepts.Hoboken:John Wiley & Sons, 2014.978-1-118-67395-9

Požadavky

žádné

Garant

Mgr. Jana Vlčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Vlčková, Ph.D.