Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do rozvojové ekonomiky (2SE205)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE205 - Úvod do rozvojové ekonomiky, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Rozvojová ekonomika -- význam, definice, základní kategorie. Pojem rozvoj. (dotace 8/0)2.Vymezení rozvojových zemí a jejich stručná geografická, ekonomická, sociální a demografická charakteristika. (dotace 8/0)3.Hlavní rozvojové regiony -- společné a odlišné charakteristiky: (dotace 4/0) a.Afrikab.Asiec.Latinská Amerika4.Zemědělství, průmysl, služby v rozvojových zemích. (dotace 4/0)5.Chudoba a příjmové nerovnosti -- možnosti řešení (mikrofinance). (dotace 8/0)6.Lidský faktor v rozvojových zemích - vzdělávací a zdravotnické systémy. Problém HIV/AIDS. (dotace 4/0)7.Proces urbanizace -- problematika slumů. (dotace 4/0)8.Migrace a remitence. (dotace 4/0)9.Fair trade -- alternativní koncept mezinárodního obchodu. (dotace 4/0)10.Mezinárodní rozvojová pomoc. (dotace 4/0)

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen: - porozumět variabilitě faktorů rozvoje, způsobům jeho měření a hodnocení, -rozeznat klíčové problémy rozvojové ekonomiky v komparaci s klíčovými problémy vyspělých ekonomik, - rozeznat historické zkušenosti s rozvojem nyní vyspělých ekonomik z hlediska míry jejich přenositelnosti na soudobé rozvojové ekonomiky, - hodnotit postavení rozvojových ekonomik v současném systému mezinárodních ekonomických vztahů, - formulovat a obhajovat své názory a prezentovat výsledky své práce založené na relevantních zdrojích z oblasti rozvojové ekonomie, - rozpoznat svou roli uvnitř týmu a aktivně se podílet na formulaci jeho strategie, - zpracovat písemnou práci na základě stanovení vlastních cílů splňující všechny požadavky kladené na vysokoškolské odborné práce.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDUBA, N. -- LOUŽEK, M. (ed.).Rozvojové země : potřebují pomoc, nebo volné trhy? : sborník textů.Praha:Centrum pro ekonomiku a politiku, 2009.978-80-86547-74-9DSecond, G. (ed.): The Development Economic Reader. New York, Routledge, 2008. 978-0-415-77156-6

Požadavky

Závěrečný písemný test, celkem maximum 60 bodů

Garant

doc. Ing. Stanislav Šaroch, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tereza De Castro, Ph.D.doc. Ing. Stanislav Šaroch, Ph.D.