Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Japonská ekonomika (2SE209)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE209 - Japonská ekonomika, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj, dlouhodobé trendy a aktuální stav japonské ekonomiky2. Silné a slabé stránky japonské ekonomiky v kontextu postupující globalizace.3. Postavení Japonska v mezinárodních ekonomických vztazích.4. Japonský sociálně-ekonomický systém a jeho změny v důsledku ekonomické stagnace v 90. letech 20. století a postupující globalizace ve světové ekonomice – základní charakteristika hlavních aktérů a vazeb mezi nimi (domácnosti jako ekonomické subjekty; japonský podnikatelský a finanční sektor; úloha vlády v ekonomice, specifika politického systému).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti: - rozumět základním trendům ve vývoji japonské ekonomiky a na základě jejího minulého vývoje dokáží hodnotit perspektivy dalšího směřování japonského ekonomického systému, - mít přehled o zapojení Japonska do globální ekonomiky (o jeho postavení v mezinárodním obchodu zbožím a službami, kapitálových a migračních tocích) a o jeho přístupu k liberalizaci na úrovni multilaterální i regionální, - rozumět úloze a zájmům vlády a hlavních tržních subjektů v Japonsku, - schopni formulovat a obhajovat své názory a prezentovat výsledky své práce založené na relevantních informačních zdrojích zaměřených na japonskou ekonomiku.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZFLATH, D.The Japanese economy.Oxford:Oxford University Press, 2005.0-19-927861-XD(D) Annual Report on the Japanese Economy and Public Finance. Různé ročníky. Cabinet Office, Government of Japan, www5.cao.go.jp/keizai/index-e.html.D(D) Carpenter, S.: Why Japan Can´t Reform – Inside the System. 1. vyd. New York: Palgrave Macmillan, 2008.D(D) GRIMES, W. W.: Unmaking the Japanese Miracle – Macroeconomic Politics, 1985-2000. Londýn : Cornell University Press, 2001. D(D) SAXONHOUSE, G. R., STERN, R. M. (ed.): Japan’s Lost Decade: Origins, Consequences and Prospects for Recovery. 1. vydání. Blackwell Publishing, 2004.D(D) YOSHIKAWA, H.: Japan’s Lost Decade. 1. vydání. Tokio: The International House of Japan/LTCB International Library. 2002. D(D) IMF: Japan: Selected Issues. IMF Country Report. Různé ročníky. Washington: IMF, www.imf.org/external/country/JPN/index.htm. D(D) OECD: OECD Economic Survey – Japan. Různé ročníky. Paříž: OECD, www.oecd.org. D(Z) REISCHAUER, E. O.; CRAIG, A. M.: Dějiny Japonska. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2001, kapitoly 4-8.D(Z) ŽÍDEK, L.: Dějiny světového hospodářství. 2. rozšířené vydání. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009, kapitola 11.D(Z) CIHELKOVÁ, E., KRAUSOVÁ, R., BRADA, T.: Ekonomické a politické změny v Japonsku v 90. letech.

Požadavky

Podmínkou pro účast na závěrečném testu je min. 60% úspěšnost z prezentace.

Garant

doc. Ing. Zuzana Stuchlíková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Zuzana Stuchlíková, Ph.D.