Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní ekonomie - anglicky (2SE251)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE251 - Mezinárodní ekonomie - anglicky, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do studia mezinárodní ekonomie (dotace 2/2)2.Vývoj teorií mezinárodního obchodu. (dotace 4/4) a.Merkantilisté, klasická a neoklasická škola, monetaristé, keynesiánci, protekcionistické teorie.b.Standardní model obchodu.3.Mezinárodní obchodní politika: její nástroje a dopady. (dotace 4/4) a.Cla, kvóty, exportní podpory.b.Mezinárodní obchodní organizace a obchodní dohody.4.Mezinárodní pohyb výrobních faktorů (kapitál, práce) a jeho dopad na národní ekonomiky a světovou ekonomiku. (dotace 4/2)5.Ekonomie měnového kurzu. (dotace 6/6) a.Režimy měnových kurzů.b.Parita kupní síly (absolutní a relativní verze).c.Parita úrokových sazeb krytá a nekrytá.d.Monetaristický model měnového kurzu.6.Vnitřní a vnější rovnováha národní ekonomiky, platební bilance. (dotace 4/6) a.Struktura platební bilance horizontální a vertikální.b.Vyrovnávací procesy platební bilance, monetaristický a keynesiánský pohled na vliv růstu důchodu a úrokové sazby na platební bilanci.c.Zahraniční zadluženost, mezinárodní směnné relace.7.Vývoj mezinárodního měnového systému. (dotace 2/0) a.Čistý a modifikovaný zlatý standard, brettonwoodský a jamajský systém, evropský měnový systém, Evropská měnová unie.b.Mezinárodní měnové instituce a jejich úloha v mezinárodních ekonomických vztazích, Mezinárodní měnový fond, Skupina Světové banky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni: - charakterizovat v obecné podobě vybrané ekonomické školy a jejich přístupy k analýze mezinárodních ekonomických vtahů, - identifikovat základní pojmy, kategorie a teorie z oblasti mezinárodních ekonomických vztahů, - klasifikovat pojmy, kategorie a teorie z oblasti mezinárodních ekonomických vztahů v jejich vzájemných souvislostech a hierarchii, - vysvětlit základní teoretické modely fungování mezinárodního obchodu, pohybu výrobních faktorů, měnových kurzů, platební bilance a mezinárodních měnových systémů, - posoudit praktický vývoj světové ekonomiky s využitím znalosti teorie mezinárodních ekonomických vztahů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZNEUMANN, P. -- ŽAMBERSKÝ, P. -- JIRÁNKOVÁ, M.Mezinárodní ekonomie.Praha:Grada, 2010.978-80-247-3276-3DAPPLEYARD, D R. -- FIELD, A J.International economics.Boston:McGraw-Hill, 2001.0-07-231514-8DKRUGMAN, P. R., OBSTFELD, M. International economics : theory and policy. Boston Pearson/Addison-Wesley, 2009. ISBN 978-0-321-55398-0.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Martina Jiránková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Martina Jiránková, Ph.D.