Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trendy světové ekonomiky - rusky (2SE262)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE262 - Trendy světové ekonomiky - rusky, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Světová ekonomika jako vědní a pedagogická disciplína a reálný sociálně ekonomický systém. 2. Role národního státu, transnacionálních korporací a mezinárodních organizací ve světové ekonomice.3. Mobilita zboží, služeb a faktorů výroby ve světové ekonomice -- důsledky pro národní ekonomiky a globální systém. 4. Formování světové ekonomiky a její vývoj do druhé světové války. 5. Vývoj světové ekonomiky po druhé světové válce až do počátku 3. tisíciletí. 6. Dlouhodobý růst a rozvoj ve světové ekonomice -- makroekonomické a sektorové změny, klíčová role technického rozvoje, internacionalizace. 7. Základní ekonomicko-sociální charakteristika soudobé světové ekonomiky, její diferenciace a problémy. 8. Globalizace světové ekonomiky. 9. Základy teorie mezinárodní ekonomické integrace. 10. Regionalismus ve světové ekonomice. 11. Formy ekonomické integrace v Evropě (rysy, specifika, typy integrace).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti:- rozumět základním trendům světové ekonomiky a na základě minulého vývoje dokáží hodnotit perspektivy dalšího směřování světového ekonomického systému,- chápat globální a regionální aspekty světové ekonomiky a úlohu jejích perspektivních center,- schopni kriticky zhodnotit úlohu a zájmy jednotlivých aktérů světové ekonomiky i jejich vliv na ekonomiku českou,- mít přehled o regionálních ekonomických integracích a v tomto rámci zejména o evropské ekonomické integraci.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZCIHELKOVÁ, E. a kol. (ed.).Světová ekonomika. Obecné trendy rozvoje.Praha:C.H.Beck, 2009.978-80-7400-155-0DFOMIŠIN, S.V: Meždunarodnye ekonomičeskije otnošenija. Jurkniga. Moskva 2004

Požadavky

Podmínkou pro úspěšné absolvování předmětu je dosažení minimálně 60 % bodů za průběžný a závěrečný test (tj. minimálně 24 bodů z každého z testů). 50-59% úspěšnost v závěrečném testu (tj. 20 až 23,5 bodu) umožňuje test jedenkrát opakovat.

Garant

doc. PaedDr. Milan Vošta, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Milan Vošta, Ph.D.