Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová ekonomika - pro výměnné studenty (2SE272)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE272 - Světová ekonomika - pro výměnné studenty, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Světová ekonomika jako vědní a pedagogická disciplína a reálný sociálně ekonomický systém. (dotace 2/0)2.Role národního státu, transnacionálních korporací a mezinárodních organizací ve světové ekonomice. (dotace 4/0)3.Mobilita zboží, služeb a faktorů výroby ve světové ekonomice -- důsledky pro národní ekonomiky a globální systém. (dotace 4/0)4.Formování světové ekonomiky a její vývoj do druhé světové války. (dotace 4/0)5.Vývoj světové ekonomiky po druhé světové válce až do počátku 3. tisíciletí. (dotace 4/0)6.Dlouhodobý růst a rozvoj ve světové ekonomice -- makroekonomické a sektorové změny, klíčová role technického rozvoje, internacionalizace. (dotace 2/0)7.Základní ekonomicko-sociální charakteristika soudobé světové ekonomiky, její diferenciace a problémy. (dotace 4/0)8.Globalizace světové ekonomiky. (dotace 2/0)9.Základy teorie mezinárodní ekonomické integrace. (dotace 2/0)10.Regionalismus ve světové ekonomice. (dotace 2/0)11.Formy ekonomické integrace v Evropě (rysy, specifika, typy integrace). (dotace 2/0)12.Vývoj evropské ekonomické integrace od druhé světové války do konce 80. let 20. století. (dotace 4/0)13.Vývoj evropské ekonomické integrace od 90. let do současnosti. (dotace 4/0)14.Institucionální zabezpečení evropské ekonomické integrace v rámci Evropských společenství a Evropské unie. Rozhodovací proces. (dotace 4/0)15.Politiky a rozpočet Evropské unie. (dotace 4/0)16.Vnitřní trh, jeho vývoj a problémy. (dotace 4/0)17.Evropská hospodářská a měnová unie (podstata, vznik, fungování, institucionální zabezpečení a perspektivy). (dotace 4/0)18.Stav a vývoj evropské ekonomické integrace po rozšíření EU na 27 zemí. (dotace 2/0)19.Členství zemí střední a východní Evropy v Evropské hospodářské a měnové unii. (dotace 2/0)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti:- rozumět základním trendům světové ekonomiky a na základě minulého vývoje dokáží hodnotit perspektivy dalšího směřování světového ekonomického systému,- chápat globální a regionální aspekty světové ekonomiky a úlohu jejích perspektivních center,- schopni kriticky zhodnotit úlohu a zájmy jednotlivých aktérů světové ekonomiky i jejich vliv na ekonomiku českou,- mít přehled o regionálních ekonomických integracích a v tomto rámci zejména o evropské ekonomické integraci,- rozumět složitosti rozhodovacího procesu Evropské unie a zájmům jednotlivých států v ní,- dokáží odhadnout další směřování evropského integračního procesu na základě znalosti jeho cílů a postupů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDICKEN, P.Global shift : mapping the changing contours of the world economy.Los Angeles:Sage Publications, 2011.978-1-84920-767-6ZFEENSTRA, R C. -- TAYLOR, A M.International economics.New York:Worth Publishers, 2012.978-1-4292-3118-3ZBALDWIN, R. -- WYPLOSZ, C.The Economics of European Integration.UK:McGraw-Hill Education, 2012.ZCIHELKOVÁ, E.Světová ekonomika : obecné trendy rozvoje = World economy : general trends in its development.Praha:C.H. Beck, 2009.978-80-7400-155-0

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Pavel Hnát, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Hnát, Ph.D.