Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konkurenceschopnost na globálních trzích (2SE304)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE304 - Konkurenceschopnost na globálních trzích, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Jak daleko došla globalizace. (dotace 8/0) a.Regionalismus a konkurenceschopnost.b.Identifikace aktuálních trendů a problémů regionalismu v jednotlivých oblastech světové ekonomiky.c.Informační zdroje2.Pojetí konkurenceschopnosti a její vliv na regionální integraci (dotace 12/0) a.Měření konkurenceschopnostib.Konkurenceschopnost a integrace trhůc.Nový regionalismus3.Konkurenceschopnost vnitřního trhu Evropské unie (dotace 16/0) a.Regionalismus a současná Evropa. Evropská unie (EU) jako nejhlubší případ regionální integrace. Evropské sdružení volného obchodu jako alternativní koncept integrace. Evropský hospodářský prostor. Regionální integrace v procesu východního rozšiřování EU.b.Konkurenceschopnost starých a nových zemí EU.c.Lisabonská strategie a Agenda 2020.d.Evropský transregionalismus a interregionalismus. Evropský subregionalismus. Role EU v multilaterální liberalizaci WTO/GATT.e.Integrovaná vodítka pro hospodářskou politiku.4.Konkureneceschopnsot vyspělých center světové ekonomiky (dotace 10/0) a.Regionalismus v Severní Americe. Vývoj přístupu USA k regionalismu. Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) jako prototyp komplexní regionální dohody. Bilateralismus v podání USA.b.Regionalismus v Asii a Tichomoří. Otevřený regionalismus hlavních integračních seskupení v jihovýchodní Asii. Japonský bilateralismus. Asijský transregionalismus -- Asijsko-tichomořská hospodářská spolupráce (APEC).c.Komparace přístupů EU, NAFTA a APEC k regionální spolupráci. Rozdíly v konkurenceschopnosti jednotlivých vyspělých center světové ekonomiky.5.Regionalismus a konkurenceschopnsot rozvojových center světové ekonomiky (dotace 6/0) a.Regionalismus v Latinské Americe. Příčiny nezdaru původních integračních snah v regionu. Nový regionalismus v Latinské Americe. Role USA v regionu. Severo-jižní regionální integrace ve vztahu k Latinské Americe. Celoamerická zóna volného obchodu (FTAA).b.Regionalismus v Africe. Specifika regionalismu v subsaharské Africe. Panafrikanismus a projekty celokontinentální integrace. Africké ekonomické společenství (AEC). Pozice rozvojových zemí v rámci WTO/GATT.c.Otevřený regionalismus a jeho vztah k multilaterální liberalizaci ve WTO/GATT. Nejvýznamnější případy otevřeného regionalismu. Význam otevřeného regionalismu pro subregionalismus.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - rozlišit pojetí konkurenceschopnosti mezi jednotlivými institucemi, které se zabývají jejím měřením; - interpretovat dosažené výsledky konkurenceschopnosti jednotlivých zemí světové ekonomiky; - porozumět motivům a efektům regionální integrace a jejím souvislostem s obecným vývojem světové ekonomiky,- popsat hlavní slabiny konkurenceschopnosti ekonomik členských zemí EU a z hlediska jejich řešení shrnout navržené reformy; - shromáždit základní data pro analýzu silných a slabých stránek konkurenceschopnosti vybrané členské země EU a na jejím základě zhodnotit perspektivu vstupu na vybraný trh,- formulovat a obhajovat své názory a prezentovat výsledky své práce založené na relevantních zdrojích z oblasti světové ekonomiky,- rozpoznat svou roli uvnitř týmu a aktivně se podílet na formulaci jeho strategie.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZREICH, R B.Dílo národů : příprava na kapitalismus 21. století.Praha:Prostor, 1995.80-85190-34-6ZTHOMPSON, A A. -- STRICKLAND, A J. -- GAMBLE, J E.Crafting and executing strategy : the quest for competitive advantage : concepts and cases.Boston:McGraw-Hill/Irwin, 2008.978-0-07-128590-2ZCIHELKOVÁ, E.Nový regionalismus : teorie a případová studie (Evropská unie).V Praze:C.H. Beck, 2007.978-80-7179-808-8ZCIHELKOVÁ, E. a kol.Regionalismus a multilateralismus. Základy nového světového obchodního řádu.Praha:C.H.Beck, 2010.978-80-7400-196-3DWAISOVÁ, Š.Regionální integrační procesy.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009.978-80-7380-232-5Dhttp://europa.eu.int/growthandjobs/index_en.htm. Aktuální materiály.Dhttp://www.eu.int/comm/economy finance/index_en.htm. Aktuální materiály.DWorld Economic Forum.World Competitiveness Report.Aktuální ročník.Dzákladní: BLANKE, LOPEZ-CARLOS: The Lisbon Review. Materiál WEF. 2010, WEF Geneva.Dzákladní: FAGERBERG, KNELL, SRHOLEC: The Competitiveness of Nations: Economic Growth in the ECE Region.WP TIK University of Oslo. 2004Dzákladní: GLYN, SUCTLIFFE, STIGLITZ, DOWRICK, GOLLEY, SINGH, ZAMMIT: Globalization - Oxford Review of Economic Policy. 2004. ISBN 0266-903X

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Josef Bič, Ph.D.

Vyučující

Ing. Josef Bič, Ph.D.