Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparativní ekonomika EU (2SE402)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE402 - Komparativní ekonomika EU, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Souhrnný pohled na ekonomickou základnu EU, vymezení komparativních kritérií. (dotace 4/4)2.Komparativní ekonomika původních členských zemí EU: (dotace 22/0) a.Ekonomická a sociální základna EU: vymezení charakteristických znaků ekonomik EU, základní komparativní bilance.b.Postavení ekonomiky Německa v EU.c.Postavení ekonomiky Francie v EU.d.Postavení ekonomiky Velké Británie v EU.e.Postavení ekonomiky Itálie v EU.f.Postavení ekonomik zemí BENELUXU v EU.g.Postavení ekonomik Dánska a Irska v EU.h.Postavení ekonomik Španělska, Portugalska a Řecka v EU.i.Postavení ekonomik Švédska, Finska a Rakouska v EU.3.Komparativní ekonomika nových členských zemí EU: (dotace 0/22) a.Vymezení procesu ekonomické transformace zemí SVE.b.Výchozí podmínky přistupujících zemí SVE.c.Dlouhodobá konvergence nových členských zemí EU.d.Ekonomický vývoj nových členských zemí v EU.e.Postavení ekonomik ČR a Slovenska v EU.f.Postavení ekonomik Maďarska a Polska v EU.g.Postavení ekonomiky Slovinska v EU.h.Postavení ekonomik pobaltských zemí v EU.i.Postavení ekonomik Kypru a Malty jako nových členských států EU.j.Postavení ekonomik Bulharska a Rumunska v EU.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - popsat a rozlišit jednotlivé ekonomické systémy členských států EU; - vysvětlit důsledky hospodářské politiky členských států co do silných a slabých stránek konkurenceschopnosti; - určit ekonomické a politické potřeby a zájmy členských zemí při tvorbě jejich hospodářské politiky a politik EU; - shromáždit relevantní data a podklady pro identifikaci a vyhodnocení rizik aktuálního ekonomického vývoje v jednotlivých státech EU; - určit silné a slabé stránky národního makroekonomického prostředí, jejichž identifikace je potřebná v rámci rozhodování o realizaci obchodních a finančních vztahů českých subjektů v partnerských zemích EU, a na tomto základě posoudit hrozby a příležitosti trhu daného členského státu EU.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZABRHÁM, J.Ekonomická, sociální a územní diferenciace Evropské Unie.Praha:Vydavatelství MAC, 2011.978-80-86783-52-9DABRHÁM, J.Komparativní ekonomika EU : (trendy, souvislosti a implikace pro ekonomickou governance).Praha:MAC, 2008.978-80-86783-34-5DSOMERS, F.European Union economies : a comparative study.Harlow:Longman, 1998.0-582-30590-XDABRHÁM, J.: Movement of the European Union Determined by Economic Aspects. Praha, MAC. 2008. 97880-86783-36-9.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Josef Bič, Ph.D.

Vyučující

Ing. Josef Bič, Ph.D.