Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální trhy v globální perspektivě (2SE440)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE440 - Regionální trhy v globální perspektivě, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Globální ekonomika po krizi -- aktuální vývoj, trendy, hlavní růstová centra. (dotace 2/2)2.Vybraná rizika současného vývoje globální ekonomiky. (dotace 6/6)3.Hegemonie ve světové ekonomice -- změny v postavení největších ekonomik. (dotace 2/2)4.Státní kapitalismus na vzestupu -- teoretické vymezení, případové studie. (dotace 2/2)5.USA -- aktuální stav, vybrané problémy a hlavní rizika vývoje. (dotace 2/2)6.Evropa -- aktuální stav, vybrané problémy a hlavní rizika vývoje. (dotace 2/2)7.Japonsko -- aktuální stav, vybrané problémy a hlavní rizika vývoje. (dotace 2/2)8.Rusko -- aktuální stav, vybrané problémy a hlavní rizika vývoje. (dotace 2/2)9.Čína a Indie -- komparace faktorů vzestupu, stavu a hlavních problémů vývoje. (dotace 2/2)10.Latinská Amerika -- aktuální stav, problémy a rizika vývoje vybraných zemí. (dotace 2/2)11.Chudoba a rozvoj v Africe -- aktuální stav, hlavní problémy a rizika vývoje vybraných zemí. (dotace 2/2)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - identifikovat a chápat vývoj a rizika vývoje globální ekonomiky na počátku 3. tisíciletí;- rozumět změnám v postavení a síle klíčových ekonomik/trhů v globální ekonomice; - kriticky zhodnotit a popsat aktuální stav, makroekonomické a sociální problémy v klíčových regionálních ekonomikách a z toho vyplývající příležitosti a rizika při vstupu na jejich trhy; - vysvětlit důsledky aplikované hospodářské politiky v klíčových zemích a regionech světa;- shromáždit relevantní data a podklady pro identifikaci a vyhodnocení aktuálního ekonomického vývoje ve vybraných státech světa; - formulovat a obhajovat své názory a prezentovat výsledky své práce založené na relevantních informačních zdrojích z oblasti světové ekonomiky; - zpracovat písemnou práci na základě stanovení vlastních cílů splňující všechny požadavky kladené na vysokoškolské odborné práce.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKUNEŠOVÁ, H. -- KOCOUREK, A. -- BEDNÁŘOVÁ, P. -- CIHELKOVÁ, E. -- NOVÝ, M.Světová ekonomika : nové jevy a perspektivy.Praha:C.H. Beck, 2014.978-80-7400-502-2DVARADZIN, F.Sociální a ekonomická rizika soudobého vývoje.Praha:Professional Publishing, 2011.978-80-7431-053-9DŽÍDEK, L.Dějiny světového hospodářství.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009.978-80-7380-184-7DGREGORY, P R. -- STUART, R C.The global economy and its economic systems.[S.l.]:South-Western Cengage Learning, 2014.978-1-285-16701-5DOECD Economic Outlook (elektronický zdroj). Paříž: OECDDOECD Economic Surveys (elektronický zdroj). Paříž: OECDDThe Global Risk Report (elektronický zdroj). World Economic ForumDWorld Economic Outlook (elektronický zdroj). IMF

Požadavky

Podmínkou pro úspěšné absolvování předmětu je dosažení minimálně 60 % bodů za práci v semináři a zpracování semestrální práce (tj. minimálně 24 bodů) a v závěrečném testu (tj. minimálně 36 bodů). 50-59% úspěšnost v závěrečném testu (tj. 30-35 bodů) umožňuje test jedenkrát opakovat.

Garant

doc. Ing. Zuzana Stuchlíková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Josef Bič, Ph.D.Ing. Tereza De Castro, Ph.D.prof. Ing. Vladimír Jeníček, DrSc.doc. Ing. Zuzana Stuchlíková, Ph.D.Mgr. Jana Vlčková, Ph.D.