Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická analýza regionů a trendů světové ekonomiky (2SE521)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE521 - Ekonomická analýza regionů a trendů světové ekonomiky, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Světová ekonomika po globální krizi; základní trendy a rysy vývoje. (dotace 6/6) a.Současná krize a její důsledky pro mezinárodní ekonomický systém.b.Proměna států a regionů světové ekonomiky.c.Nadnárodní korporace a global supply chains.2.Změny v charakteru globální ekonomické governance; role mezinárodních institucí v pokrizové světové ekonomice. (dotace 6/6) a.Koordinace hospodářské politiky - MMF, OECD, G20b.Globální nerovnováhy a platební bilance - MMF, G20, WTOc.Mezinárodní měnový a finanční systém - MMF, G203.Pokrizový vývoj, stav, problémy a perspektivy hlavních regionů světové ekonomiky. (dotace 14/14) a.Evropská unie - pokrizový vývoj, stav, problémy a perspektivy.b.Spojené státy americké - pokrizový vývoj, stav, problémy a perspektivy.c.Japonsko - pokrizový vývoj, stav, problémy a perspektivy.d.Čína - pokrizový vývoj, stav, problémy a perspektivy.e.Ostatní země BRICS - Brazílie, Rusko, Indie a JAR.f.Rozvojové regiony - pokrizový vývoj, stav, problémy a perspektivy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - kriticky zhodnotit stav a základní ekonomické a sociální problémy sledovaných velmocí a regionů;- identifikovat a analyzovat silné a slabé stránky vybraných teritorií;- vymezit perspektivní oblasti spolupráce a perspektivy vybraných teritorií/trhů;- chápat a vysvětlit význam mezinárodních institucí pro formování světového ekonomického řádu;- propojit problematiku ekonomické diplomacie s makroekonomickými specifiky vybraných teritorií.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŽÍDEK, L.Dějiny světového hospodářství.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009.978-80-7380-184-7ZDICKEN, P.Global shift : mapping the changing contours of the world economy.New York:Guilford Press, 2011.978-1-60918-006-5DMMF: Global Financial Stability Report.DOECD: OECD Economic Surveys.DUNCTAD: World Investment Report.DWTO: World Trade Report.

Požadavky

Podmínkou pro úspěšné absolvování předmětu je dosažení minimálně 60 % bodů za práci v semináři a zpracování prezentace (tj. celkem minimálně 30 bodů) a v závěrečném testu (tj. minimálně 30 bodů). 50-59% úspěšnost v závěrečném testu (tj. 25-29 bodů) umožňuje test jedenkrát opakovat.

Garant

doc. Ing. Zuzana Stuchlíková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Zuzana Stuchlíková, Ph.D.