Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní ekonomické vztahy - anglicky (2SE601)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE601 - Mezinárodní ekonomické vztahy - anglicky, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Aktéři mezinárodních ekonomických vztahů a jejich vazby (dotace 10/10) a.Národní stát jako aktér světové ekonomiky (úloha a funkce státu, pojetí a praktické dopady konkurenceschopnosti, komparace ekonomických systémů)b.Regionální ekonomická integrace a její úloha v global governancec.Mezinárodní ekonomické organizace a jejich úloha ve světové ekonomiced.Transnacionální společnosti a suverénní fondy2.Vývoj a současný stav světového hospodářství (dotace 10/10) a.Globalizace světové ekonomiky, teoretické koncepce a praktické dopadyb.Vývoj a nejzávažnější poruchy světové ekonomikyc.Mezinárodní obchodní, měnové a finanční systémyd.Globální nerovnováhy a současná finanční a hospodářská krizee.Reakce států a global governance na současnou krizi3.Případová studie: Evropská unie (dotace 6/6) a.Evropská unie jako globální aktérb.Evropská měnová unie, ERM a mezinárodní úloha eura4.Vybrané kapitoly z ekonomie: hospodářský cyklus a hospodářská politiky (dotace 12/0) a.Agregátní nabídka a poptávka v otevřené ekonomiceb.Měnová a fiskální politika je jejich nástrojec.Režimy měnového kurzu5.Vybrané kapitoly z mezinárodní ekonomie (dotace 14/0) a.Mezinárodní měnový trh, měnový kurz a platební bilanceb.Mezinárodní obchodní, měnové a finanční systémyc.Agregátní poptávka v otevřené ekonomice v různých situacích kapitálové mobility v systému pevného a flexibilního měnového kurzu. Problém agregátní nabídky ve světové ekonomice

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu studenti:- porozumí souvislostem vývoje a aktuálního stavu mezinárodního obchodního, měnového a finančního systému a jeho vazbám na současnou situaci ve světové ekonomice i v Evropské unii,- prohloubí své znalosti ekonomie a mezinárodní ekonomie o konkrétní poznatky o vzájemné závislosti aktérů a jevů v reálné světové ekonomice,- osvojí si schopnost jevy ve světové ekonomice samostatně analyzovat,- budou schopni kriticky hodnotit aktivity aktérů světové ekonomiky na základě znalosti teoretických konceptů i dosavadního vývoje,- schopni formulovat a obhajovat své názory a prezentovat výsledky své práce založené na relevantních zdrojích z oblasti světové ekonomiky a rozpoznat svou roli uvnitř týmu a aktivně se podílet na formulaci jeho strategie.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSTIGLITZ, J E. -- CHARLTON, A.Fair trade for all : how trade can promote development.New York:Oxford University Press, 2005.0-19-929090-3ZCLEAVER, T.Understanding the world economy.London:Routledge, 2002.0-415-24404-8ZOBSTFELD, M. -- ROGOFF, K S.Foundations of international macroeconomics.Cambridge, Massachusetts:MIT Press, 1996.0-262-15047-6DBALDWIN, R. – WYPLOSZ, Ch. The Economics of European Integration. McGraw Hill, 2009.DCIHELKOVÁ, E. et al. World Economy: General Trends in its Development. Prague : C. H. Beck, 2009.DGlobal Competitiveness Report. World Economic Forum, 2009.DOECD Economic Outlook. Paris, OECD, 2009.DWorld Investment Report. New York, UNCTAD, 2009.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Pavel Hnát, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Hnát, Ph.D.Ing. Pavel Žamberský, Ph.D.