Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Postavení subsaharské Afriky ve světové ekonomice - pro výměnné studenty (2SE625)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SE625 - Postavení subsaharské Afriky ve světové ekonomice - pro výměnné studenty, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod – význam ekonomického rozvoje a současný stav Afriky (indikátory lidského rozvoje, infrastruktura, dluh a zahraniční obchod, krátké zhodnocení minulých 50 let od nezávislosti, kdy Afrika prošla od státního plánování v 60. létech s nahrazováním importu, k nastavění z 80. let a dnešní liberalizaci).2. Teorie, modely růstu a ekonomické politiky (vnitřní a vnější nerovnováhy, fiskální a monetární politika, směnný kurz, obchodní politika, faktory růstu a pasti chudoby, sektorové politiky: zemědělství, hornictví a energetika), ekonomická diverzifikace atd. Přehled různých ekonomických modelů.3. Afrika a její mezinárodní partneři / Afrika v globálním světě: Od pomoci k obchodu – Výprava za správným poměrem (HIPC iniciativa, dluh přírodních zdrojů s Čínou, Rozvojové cíle tisícletí v sociálních sektorech).4. Výzvy v přírodních zdrojích (voda, těžařství, půda a životní prostředí) a budoucí války: voda, přírodní zdroje. Případové studie: nadnárodní společnosti ve slabých a křehkých státech.5. Důležitost lidského rozvoje (zdraví, vzdělání, sociální rozvoj) ve výrazných politických krizích: potravinová krize v subsaharské Africe z roku 2008 a nedávná krize v Mozambiku.6. Geografie a rozvoj: Africké regionální ekonomické bloky a uskupení: Jižní Afrika a SADC (Jihoafrická rozvojová komunita), Pobřeží slonoviny a WAEMU (Západoafrická měnová unie), Nigérie a ECOWAS (Ekonomické společenství západní Afriky), Keňa a EAC (Východoafrické společenství).7. Obchod a růst. Půda (bezpečnost vlastnictví půdy, reformy a zemědělství, těžba), pracovní síla a migrace, úvěrování (finanční propojení Afriky, role technologií, dohled, konkurence), pojištění.8. Řížení rizika investic. Je Afrika rizikovější než zbytek světa a proč? Analýza hodnocení rizika zemí – hlavní ratingové agentury, metodologie StrategiCo a obchodní značka a cesta vpřed.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu bude student schopen: - porozumět různým přístupům využívaným v hlavních teoretických konceptech, které ovlivňují teorii ekonomického rozvoje; - odpovědět na otázky vztahující se k rozvojové ekonomice; - analyzovat různé vládní politiky v Africe; - porozumět výzvám, kterým Afrika čelí v globální ekonomice; - zhodnotit rizika na africkém kontinentu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBND(D) Boka, L. ( 2011) “Subsaharan Africa in the World Economy: Past, Present and Future” StrategiCo. FranceD(D) Boka, L., Whyche-Shaw, O. (2008) “Foreign Investors and International Donor Contributions to Côte d'Ivoire's State-Building Efforts” - Africa From Civil Strife to Peace Building, Laurier Press Canada. ISBN 978-1-55458-052-1 D(D) Cooper, Frederick (2002) “Africa Since 1940 – The Past of the Present” Cambridge University Press.D(D) Journal of African Economics http://jae.oxfordjournals.org/content/current.D(D) Michael P. Todaro and Stephen C. Smith ISBN: 0-321-48573-4. “Economic Development” 10th edition.D(D) Ndulu, Bello, 2007, “Challenges of African Growth, Opportunities, Constraints and Strategic Directions” World Bank http://siteresources.worldbank.org/AFRICAEXT/Resources/AFR_Growth_Advance_Edition.pdf.D(D) Sachs, J. and Bloom “Geography, Demography and Economic Growth in Africa”.D(D) StrategiCo.'s country reports (West Africa, Central Africa, Southern Africa, and Eastern Africa, 2011).D(Z) Collier, Paul (2008): “The Bottom Billion – Why the Poorest Countries are Falling”D(Z) Easterly, William and Ross Levine (1997) “Africa's Growth Tragedy: Policies and Ethnic Division” Quarterly Journal of Economics D(Z) Krugman P., Obstfeld M. International Econmics. Theory and Policy. 8th Edition. Pearson, Addison Wesley, 2009, 706 p. Chapters 3 (exchange rates) and 4 (international macroeconomics).

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Petr Pavlík, M.A., CSc.

Vyučující

Ing. Petr Pavlík, M.A., CSc.