Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidská práva v mezinárodních vztazích (2SM303)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SM303 - Lidská práva v mezinárodních vztazích, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do problematiky, základní pojmy (dotace 2/2)2.Příčiny hrubého porušování lidských práv -- koncept banality zla, Luciferův efekt a Wallerův souhrnný model "přeměny v ďábla". (dotace 2/2)3.Základní formy hrubého porušování lidských práv -- genocida, apartheid, válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, zločiny kolonializmu. (dotace 2/2)4.Mezinárodní reakce na hrubé porušování lidských práv -- nevojenské a vojenské možnosti řešení. (dotace 2/2)5.Řešení hrubého porušování lidských práv -- historická paměť a zapomínání, popírání a vyrovnávání se s minulostí. (dotace 2/2)6.Prevence hrubého porušování lidských práv -- možnosti a meze. (dotace 2/2)7.Mezinárodní standard ochrany lidských práv. (dotace 2/2)8.Ochrana lidských práv v univerzálních mezinárodních organizacích -- OSN, MOP, WTO, FAO... (dotace 2/2)9.Regionální evropská ochrana lidských práv -- Rada Evropy, OBSE, EU (dotace 2/2)10.Regionální mimoevropské systémy lidských práv -- OAS, Africká unie, překážky vzniku regionálního systému v Asii Nevládní subjekty a lidská práva -- význam nevládních subjektů pro ochranu lidských práv, strategie a postupy nevládních subjektů při prosazování cílů v oblasti lidských práv (dotace 2/2)11.Nevládní subjekty a lidská práva -- význam nevládních subjektů pro ochranu lidských práv, strategie a postupy nevládních subjektů při prosazování cílů v oblasti lidských práv. (dotace 2/2)12.Transnacionální korporace a lidská práva -- proměny přístupu TNC k problematice lidských práv v čase, koncept Corporate social responsibility (dotace 2/2)13.Souvislosti mezi mezinárodním obchodem a lidskými právy. Koncept fair-trade. (dotace 2/2)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - prakticky využívat nejvýznamnější mezinárodní (univerzální a regionální) a vnitrostátní nástroje sloužící k ochraně lidských práv a budou znát možnosti a meze jejich využití,- orientovat se v různých zdrojích informací o těchto instrumentech a o lidských právech vůbec, využívat tyto zdroje pro další samostudium a specializaci dle požadavků svého potenciálního zaměstnavatele,- prakticky aplikovat získané znalosti při práci v nejrůznějších sférách ochrany lidských práv, ať už jde o státní instituce nebo o nevládní občanská sdružení a hnutí,- orientovat se v etické dimenzi výkonu funkcí ve veřejné správě i v soukromé sféře, na níž je v poslední době v praxi kladen stále větší důraz.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZEMANOVÁ, Š.Evropeizace zahraniční politiky v oblasti lidských práv.Praha:Oeconomica, 2008.978-80-245-1402-4DZEMANOVÁ, Š.Lidská dimenze mezinárodní politiky.Praha:Oeconomica, 2004.80-245-0769-2

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Mgr. Štěpánka Zemanová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Irena Melounovádoc. Ing. Mgr. Štěpánka Zemanová, Ph.D.