Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická diplomacie v současném světě (2SM511)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SM511 - Ekonomická diplomacie v současném světě, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Národní zájmy a zahraniční politika; hospodářská prosperita a blahobyt jako vitální zájem státu (dotace 2/2)2.Státní podpora vnějších ekonomických vztahů: teoretická východiska - liberální vs. intervencionistický model, selhání trhu a překážky obchodu. (dotace 2/2)3.Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory vnějších ekonomických vztahů: klíčové koncepty (ekonomická diplomacie, ekonomická moc, ekonomika a bezpečnost, modely obchodu, analýza nákladů a výnosů). (dotace 2/2)4.Cíle ekonomické diplomacie, specifika cílů v závislosti na charakteristikách státu a jeho ekonomiky (dotace 2/2)5.Aktéři a nástroje ekonomické diplomacie (dotace 2/2)6.Makroúroveň ekonomické diplomacie - multilaterální dimenze (dotace 2/2)7.Makroúroveň ekonomické diplomacie - regionální dimenze a její specifika v EU (dotace 4/4)8.Mikroúroveň ekonomické diplomacie - komerční diplomacie v úrovních G2G; G2B; B2B; B2G; specifika ve vztahu ke konkrétním regionům (dotace 4/4)9.Mikroúroveň ekonomické diplomacie - technologická a investiční diplomacie; specifika ve vztahu ke konkrétním regionům (dotace 2/2)10.Negativní ekonomická diplomacie a její specifika (dotace 2/2)11.Zahraniční pomoc a ekonomická diplomacie - vzájemné souvislosti (dotace 2/2)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - chápat a vysvětlit význam podpory vnějších ekonomických vztahů v zahraniční politice státu, včetně možných pozitivních přínosů a úskalí; - chápat a aplikovat hlavní teoretické koncepty v oblasti podpory vnějších ekonomických vztahů a ekonomické diplomacie; - identifikovat a analyzovat dimenze, organizační struktury a nástroje ekonomické diplomacie; - rozlišovat požadavky kladené na ekonomickou diplomacii různými typy států (velkými vs. malými, vysoce rozvinutými vs. méně rozvinutými atd.) - propojit problematiku ekonomické diplomacie se souvisejícími otázkami mezinárodních ekonomických sankcí a zahraniční pomoci.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBERGEIJK, P A G V. -- OKANO-HEIJMANS, M. -- MELISSEN, J. (ed.).Economic diplomacy : economic and political perspectives.Leiden:Martinus Nijhoff Publishers, 2011.978-90-04-20960-2ZDRULÁKOVÁ, R. -- ZEMANOVÁ, Š. a kol.Mezinárodní kontext české sankční politiky.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2012.978-80-7380-399-5DBAYNE, N. -- WOOLCOCK, S. -- BUDD, C.The new economic diplomacy : decision-making and negotiation in international economic relations.Aldershot:Ashgate, 2003.0-7546-1832-3DŠTOURAČOVÁ, J.Proměny ekonomické diplomacie v ČR a ve světě.Praha:Professional Publishing, 2012.978-80-7431-081-2

Požadavky

minimálně 50% bodů ze závěrečného testu

Garant

doc. Ing. Mgr. Štěpánka Zemanová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miloslav MachoňIng. Jana Peterková, Ph.D.doc. Ing. Mgr. Štěpánka Zemanová, Ph.D.