Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická diplomacie - anglicky (2SM637)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2SM637 - Ekonomická diplomacie - anglicky, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod: hospodářská prosperita a blahobyt jako nedílná součást národních zájmů státu. (dotace 2/2)2.Státní podpora vnějších ekonomických vztahů: teoretická východiska - liberální vs. intervencionistický model, selhání trhu a překážky obchodu. (dotace 2/2)3.Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory vnějších ekonomických vztahů: klíčové koncepty (ekonomická diplomacie, ekonomická moc, ekonomika a bezpečnost, modely obchodu, analýza nákladů a výnosů). (dotace 2/2)4.Dějiště a kontexty ekonomické diplomacie: makro a mikro úroveň, multilaterální (globální, regionální) vs. bilaterální dimenze (G2G, G2B, B2G, B2B) ekonomické diplomacie. (dotace 2/2)5.Struktura a aktéři ekonomické diplomacie, základní organizační schémata (vlády, agentury na podporu exportu, mezivládní a nevládní organizace, podnikatelé a další zájmové skupiny, partnerství veřejné a soukromé sféry v ekonomické diplomacii). (dotace 2/2)6.Součásti ekonomické diplomacie: komerční diplomacie, finanční diplomacie, investiční a technologická diplomacie. (dotace 2/2)7.Nástroje ekonomické diplomacie. (dotace 2/2)8.Ekonomická diplomacie vysoce rozvinutých států: USA a Japonsko. (dotace 2/2)9.Specifika ekonomické diplomacie v EU. (dotace 2/2)10.Ekonomická diplomacie rychle se rozvíjejících států - BRIC (BRIICS), N-11. (dotace 2/2)11.Ekonomická diplomacie rozvojových zemí. (dotace 2/2)12.Bilaterální a multilaterální mezinárodní sankce: dopady a důsledky pro ekonomickou diplomacii. (dotace 2/2)13.Zahraniční pomoc a ekonomická diplomacie - vzájemné souvislosti. (dotace 2/2)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- chápat a vysvětlit význam podpory vnějších ekonomických vztahů v zahraniční politice státu, včetně možných pozitivních přínosů a úskalí;- chápat a aplikovat hlavní teoretické koncepty v oblasti podpory vnějších ekonomických vztahů a ekonomické diplomacie;- identifikovat a analyzovat dimenze, organizační struktury a nástroje ekonomické diplomacie; - rozlišovat požadavky kladené na ekonomickou diplomacii různými typy států (velkými vs. malými, vysoce rozvinutými vs. méně rozvinutými atd.)- propojit problematiku ekonomické diplomacie se souvisejícími otázkami mezinárodních ekonomických sankcí a zahraniční pomoci.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBERGEIJK, P A G V. -- OKANO-HEIJMANS, M. -- MELISSEN, J. (ed.).Economic diplomacy : economic and political perspectives.Leiden:Martinus Nijhoff Publishers, 2011.978-90-04-20960-2ZBAYNE, N. -- WOOLCOCK, S. -- BUDD, C.The new economic diplomacy : decision-making and negotiation in international economic relations.Aldershot:Ashgate, 2003.0-7546-1832-3DBERNDSEN, R J. -- JANSEN, W J. -- BERGEIJK, P A G V. (ed.).The economics of the euro area : macroeconomic policy and institutions.Cheltenham:Edward Elgar, 2000.1-84064-166-5DBERGEIJK, P A G V. -- BRAKMAN, S.The gravity model in international trade : advances and applications.Cambridge:Cambridge University Press, 2010.978-0-521-19615-4DHUFBAUER, G C.Economic sanctions reconsidered.Washington:Peterson Institute for International Economics, 2009.978-0-88132-412-9

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Mgr. Štěpánka Zemanová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Mgr. Štěpánka Zemanová, Ph.D.