Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie a politika přírodních zdrojů (2ZP503)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2ZP503 - Ekonomie a politika přírodních zdrojů, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do studia přírodních zdrojů. (dotace 2/2)2.Pojetí přírody a přírodních zdrojů a hlavních ekonomických souvislostí. (dotace 2/2)3.Přírodní zdroje, environmentální statky a vlastnická práva. (dotace 2/2)4.Pojetí vyčerpatelnosti přírodních zdrojů. (dotace 2/2)5.Ekonomická teorie optimálního využívání obnovitelných přírodních zdrojů. (dotace 2/2)6.Ekonomická teorie optimálního využívání vyčerpatelných přírodních zdrojů. (dotace 2/2)7.Trh s přírodními zdroji a jeho zvláštnosti. (dotace 2/2)8.Předpoklady efektivního fungování trhů přírodních zdrojů. (dotace 2/2)9.Implikace teoretických poznatků využívání přírodních zdrojů pro hospodářskou politiku. (dotace 1/1)10.Funkce přírody a její hodnota. (dotace 1/1)11.Základní teoretické přístupy k ekonomickému hodnocení a oceňování přírody (přírodních statků). (dotace 1/1)12.Přehled hlavních metod oceňování přírodních statků. (dotace 2/2)13.Preferenční metody a nepreferenční metody. (dotace 1/1)14.Nákladově preferenční přístup -- Hesenská metoda oceňování přírodních statků (přírodních biotopů). (dotace 1/1)15.Hodnocení a oceňování přírodních statků v České republice. (dotace 2/2)16.Možnosti využití metod oceňování přírodních statků v politice přírodních zdrojů. (dotace 1/1)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- popsat a vysvětlit základní přístupy k optimálnímu využívání obnovitelných a vyčerpatelných přírodních zdrojů- porozumět výsledkům aplikací hlavních metod oceňování přírodních statků- schopni prezentovat problém přírodních zdrojů na odborné úrovni

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDVOŘÁK, A.Kapitoly z ekonomie přírodních zdrojů a oceňování životního prostředí.Praha:Oeconomica, 2007.978-80-245-1253-2DMPO a MŽP. Surovinová politika v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů. Praha : MPO a MŽP, 1999.DMPO: Státní energetická koncepce ČR do roku 2030. Praha : MPO, 2005.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Antonín Dvořák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Antonín Dvořák, CSc.doc. Ing. Alena Hadrabová, CSc.