Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řešení ekologických konfliktů vyjednáváním (2ZP605)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 2ZP605 - Řešení ekologických konfliktů vyjednáváním, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie konfliktů: vývoj, klíčové oblasti, pojmy a koncepce.2. Základní přístupy k řešení konfliktů.3. Vyjednávání: podstata, strategie, taktiky. Kooperativní, nekooperativní a principiální vyjednávání 4.Environmentální konflikty a jejich specifika. Aktéři environmentálních konfliktů. Etické aspekty environmentálních konfliktů. 5. Politické, ekonomické a další sociální aspekty environmentálních konfliktů. Administrativní, tržní a další nástroje prevence a řešení environmentálních konfliktů. 6. Nekooperativní vyjednáváními řešení environmentálních konfliktů. 7. Kooperativní vyjednávání při řešení ekologických konfliktů. 8. Principiální vyjednávání při řešení ekologických konfliktů.9. Koalice, neunitární subjekty při řešení ekologických konfliktů. 10. Praktická příprava a formalizace vyjednávání.11. Ekologické konflikty a jejich řešení v České republice.12. Ekologické konflikty a zkušenosti z jejich řešení v zemích EU.13. Ekologické konflikty a zkušenosti z jejich řešení v ostatních částech světa.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti mít hlubší vhled do problematiky ekologických konfliktů, jejich vztahu k dalším sociálním konfliktům a možností jejich řešení. Osvojit si praktické dovednosti spojené s řešením ekologických konfliktů vyjednáváním.Úvodní část kurzu se soustřeďuje na rozvoj analytických schopností umožňujících komplexně vyhodnotit konfliktní situace. Studenti se na příkladech konfliktů z oblasti životního prostředí seznámí s obecnou teorií konfliktů, s teoretickými modely i praktickými postupy zvládání konfliktů (variantní strategie, taktiky a jejich použití). Další část kurzu se soustřeďuje na řešení ekologických konfliktů vyjednáváním. Studenti se seznámí s různými styly vyjednávání, možnostmi jejich použití a s klíčovými aspekty podmiňujícími úspěšné řešení ekologických konfliktů vyjednáváním. Náplní cvičení jsou modelové i reálné příklady, případové studie, hry, simulace a další prostředky interaktivní výuky, umožňující hlubší pochopení problematiky ekologických konfliktů a možností jejich řešení a aktivní osvojení teoretických poznatků i praktických dovedností potřebných pro řešení ekologických konfliktů vyjednáváním.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZFISHER, R. -- URY, W. -- PATTON, B.Getting to yes : negotiating agreement without giving in.New York:Penguin Books, 1991.0-14-015735-2DSidaway, R.: Resolving Environmental Disputes: From Conflict to Consensus, London, Sterling 2005, ISBN 1-84407-013-1DUry, W.: Getting Pass No, Bantam Books, New York 1991

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Aleš Lisa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Aleš Lisa, Ph.D.