Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět International Business (IBB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IBB - International Business, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Část A: Mezinárodní obchodní operaceObchodní metody v dovozních a vývozních operacích. Formy vstupu podniků na zahraniční trhy. Mezinárodní kupní smlouva, její uzavíraní, obsah a používané dokumenty. Dodací podmínky v mezinárodních kupních smlouvách, Incoterms, kritéria pro volbu podmínek. Cena v dovozních a vývozních operacích. Platební podmínky v mezinárodních kupních smlouvách, jejich funkce, druhy a kritéria pro volbu. Směnka a šek a jejich použití v mezinárodním obchodě. Platební podmínky. Faktory ovlivňující volbu platebních podmínek, druhy platebních podmínek. Zajišťovací bankovní instrumenty. Cla, celní řízení, celní režimy a používané dokumenty. Logistické zajišťování dovozních a vývozních operací (vztahy k dopravcům, speditérům, skladování zboží ap.). Smluvní zajišťování přepravy v mezinárodním styku podle jednotlivých dopravních oborů, používané dokumenty. Ekonomický význam pojištění v mezinárodním obchodě, pojištění přepravních rizik, úvěrových rizik, odpovědnosti za škodu a další používané druhy pojištění. Úvěry v mezinárodním obchodě, jejich hlavní druhy a rizika s nimi spojená. Factoring. Forfaiting. Leasing. Zvláštní obchodní operace (kompenzace, vazbové obchody, reexporty, switche). Část B: Mezinárodní obchodObecný význam mezinárodního obchodu a jeho funkce ve vztahu k národní ekonomice. Teorie mezinárodního obchodu. Teorie měnového kurzu a systémy měnového kurzu. Mezinárodní měnové systémy. Teorie platební bilance, vyrovnávací procesy. Podpora exportu v ČR, její institucionální zajištění. Obchodní politika jako systém. Mnohostranný obchodní systém WTO. Regionalismus v mezinárodním obchodě. Mezinárodní organizace s činností vztahující se k obchodu. Společná obchodní politika EU. Obchodní politika ČR. Přímé zahraniční investice, aktuální otázky jejich vývoje ve svět, dopady světové krize. Podpora přímých zahraničních investic v ČR, její institucionální zajištění. Aktuální otázky vývoje mezinárodního obchodu, dopady světové krize. Aktuální otázky vývoje zahraničního obchodu v ČR, dopady světové krize.

Získané způsobilosti

Úspěšným absolvováním zkoušky studenti prokáží, že jsou schopni identifikovat klíčové poznatky studijního oboru, klást je do vzájemné souvislosti a aplikovat je na řešení reálných problémů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMACHKOVÁ, H. -- ČERNOHLÁVKOVÁ, E. -- SATO, A.Mezinárodní obchodní operace.Praha:Grada Publishing, 2010.978-80-247-3237-4ZKALÍNSKÁ, E.Mezinárodní obchod v 21. století.Praha:Grada Publishing, 2010.978-80-247-3396-8ZKALÍNSKÁ, E. -- PETŘÍČEK, V.Mezinárodní obchod. I.Praha:Oeconomica, 2006.80-245-1066-9

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Hana Machková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Hana Machková, CSc.