Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní ekonomie III (SE_903)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SE_903 - Mezinárodní ekonomie III, Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Poptávka a nabídka na dílčím trhu v otevřené ekonomice, účinky protekcionalismu, analýza doložky nejvyšších hodnot.2. Ekonomie preferenční liberalizace a PTAs, vytváření a odklánění obchodu, ekonomická integrace, velikost trhu a úspory z rozsahu.3. Růstové efekty integrace trhu výrobních faktorů, Solowovo schema, ekonomická integrace, trhy práce a migrace.4. Efekt lokalizace, nová ekonomická geografie a regionální politika.5. Trhy aktiv, efekt bohatství a úvěrové cykly. Empirie vybraných ekonomik, modely úvěrových cyklů, rozvahový přístup (balance sheet approach) k finančním krizím a mezinárodní bankovní regulace.6. Ekonomie měnových kurzů, rohová řešení, plovoucí kurzy s omezením, fixní kurzy s fluktuačním pásmem, globální finanční nerovnováhy a jejich implikace.7. Soudobá měnová politika a její vlivy. Reakční funkce centrálních bank, politická ekonomie centrálního bankovnictví.8. Vliv, pravidla a institucionální nastavení fiskální politiky. 9. Mix makroekonomických politik, včetně politiky kurzové, v rozšířeném ID-LM-BP modelu, přístup teorie portfolia.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni orientovat se v základních přístupech k analýze konsekvencí rozvoje mezinárodních ekonomických vztahů - obchodu, investování a migrace, budou schopni analyzovat a předvídat účinky odbourávání nebo naopak zavádění různých forem regulace ekonomiky. Budou schopni posoudit v komparativně dynamickém pohledu na makroekonomickou pozici zemí a širších integračních seskupení i účinnost a kvalitu národní regulace uplatňované na základě mezinárodních dohod nebo na základě aktivity nadnárodních institucí.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBALDWIN, R E. -- WYPLOSZ, C.Ekonomie evropské integrace.Praha:Grada Publishing, 2013.978-80-247-4568-8ZKRUGMAN, P R. -- OBSTFELD, M. -- MELITZ, M J.International economics : theory & policy.Boston:Pearson, 2012.978-0-273-75409-1DACEMOGLU, D. -- ROBINSON, J A.Why nations fail : the origins of power, prosperity, and poverty.New York:Crown Business, 2012.978-0-307-71921-8DOBSTFELD,M., ROGOFF, K: The Six Major Puzzles in International Macroeconomics: Is There a Common Cause? In: NBER Macroeconomics Annual 2000. Massachusets, NBER, 2000.

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Stanislav Šaroch, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Stanislav Šaroch, Ph.D.