Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jak psát kvalifikační práci (33F201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 33F201 - Jak psát kvalifikační práci, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci předmětu bude věnována pozornost výběru tematického okruhu a doporučenému postupu při psaní práce, včetně harmonogramu. Budou představeny informační zdroje vč. elektronických dostupných na VŠE v Praze, bude podán stručný přehled výzkumných metod. Jedním z výstupů předmětu bude i formulace zadání, vč. cíle a přínosů práce, struktury a metod řešení. Důraz bude kladen i na formální stránku, tj. způsoby citací, úpravu práce. Bude prezentována problematika (auto)plagiátorství. Posledním okruhem bude příprava na obhajobu práce. V průběhu přednášek bude kladen důraz na nejčastější chyby, které se v rámci daných témat objevují.Obsah:* Informační zdroje, vyhledávání, využívání, práce s prameny,* Druhy odborných prací, nároky na jejich obsah, struktura odborných prací.* Výběr tématu, harmonogram psaní práce a time management při psaní práce, nejčastější chyby při volbě tématu.* Formulace výzkumného problému a cíle bakalářské práce,* Vědecké metody vhodné pro zpracování bakalářské práce, výběr vhodných metod ve vztahu k tématu práce* Formální stránka práce: stylizace odborného textu, pravidla citování, tabulky, grafy, literatura, přílohy, gramatická stránka, korektury prací,* Etika psaní odborných textů,* Způsob a forma prezentace včetně práce s PP,* Příprava na obhajobu práce: procvičení prezentace, diskuse, obhajoby závěrů,* Kritéria hodnocení bakalářské práce, posudky na BP,* Kritické hodnocení práce a prezentace jiného studenta.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti umět:* vysvětlit rozdíly mezi seminární, bakalářskou a diplomovou prací,* zvolit vhodné téma kvalifikační práce, odpovídající stupni studia,* formulovat cíl, přínos a osnovu kvalifikační práce,* vyjmenovat výzkumné metody využívané při zpracování práce, navrhnout vhodné metody vedoucí k dosažení cíle kvalifikační práce,* sestavit plán realizace kvalifikační práce,* připravit se na obhajobu kvalifikační práce,* identifikovat hlavní prameny literatury pro zvolené téma, posoudit relevantnost zdroje a jeho kredibilitu, vyjmenovat a využívat elektronické informační zdroje dostupné na VŠE,* respektovat požadavky na formální náležitosti práce.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠANDEROVÁ, J.Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách : několik zásad pro začátečníky.Praha:Sociologické nakladatelství, 2005.80-86429-40-7ZECO, U.Jak napsat diplomovou práci.Olomouc:Votobia, 1997.80-7198-173-7ZSYNEK, M. -- MIKAN, P. -- VÁVROVÁ, H.Jak psát bakalářské, diplomové, doktorské a jiné písemné práce.Praha:Oeconomica, 2011.978-80-245-1819-0DČSN ISO 690 - Informace a dokumentace - pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů : česká technická norma.Praha:Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2011.DGERŠLOVÁ, J.Vádemékum vědecké a odborné práce.[Praha]:Professional Publishing, 2009.978-80-7431-002-7DZBÍRAL, R.Příručka psaní seminárních a jiných vysokoškolských odborných prací.Praha:Linde, 2009.978-80-7201-779-9

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Hana Mikovcová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Hana Mikovcová, Ph.D.