Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Agrokomplex (33F401)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 33F401 - Agrokomplex, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Agrokomplex -- základní charakteristika (dotace 4/0) a.a) Stručná historie oborů zahrnovaných do agrokomplexu jako vertikálního zpracovatelského řetězce, tj. lesnictví, vodní hospodářství, zemědělství, potravinářský průmysl, chemický průmysl -- výroba hnojiv a pesticidů, logistika, obchodní síť),b.b) Základní finanční charakteristiky oborů - velikost produkce, ziskovost, likvidita, rentabilita, zadluženost a další finanční ukazatele,c.c) Rozbor vývoje základních ekonomických charakteristik oborů zahrnovaných do agrokomplexu, bariéry vstupu, popis podnikatelské základny a vlastnické struktury.2.Ekonomika zemědělství (dotace 4/0) a.a) Statistická data sektoru (produkční charakteristiky a finanční výsledky sektoru, ceny zemědělských komodit, zaměstnanost a mzdy, podíl na HDP)b.b) Odvětvové informace o zemědělství - zemědělské dotace, ochrana půdního fondu, zelená nafta, zahraniční agrární obchod, trh s obilninami, olejninami a dalšími plodinami, trh s ostatními zemědělskými plodinami, geneticky modifikované plodiny, trh s mlékem, zrušení kvót na produkci mléka, trh s masem, zahraniční obchod s živými zvířaty a masem, zemědělské ceny masa,c.Informace o podnicích v zemědělství.3.Společná agrární politika EU (dotace 2/0)4.Ekonomika potravinářského průmyslu (dotace 6/0) a.Statistická data sektoru (produkční charakteristiky a finanční výsledky sektoru, ceny potravinářských výrobků, zaměstnanost a mzdy, podíl na HDP),b.Definice české potraviny, světové ceny potravin, ceny potravin v ČR ve srovnání s EU, biopotraviny,c.Analýza jednotlivých oborů (mlékárenství, masný průmysl, pekárenství, pivovarnictví, nealkoholické nápoje, cukrovinky a tabákový průmysl),d.Obecné trendy v potravinářském průmyslu.5.Investice a restrukturalizace v potravinářském průmyslu (fúze, akvizice a strategické aliance, outsourcing) (dotace 2/0)6.Vládní politika a její dopad na potravinářský průmysl (dotace 4/0) a.Státní koncepce potravinářstvíb.Finanční podpora7.Legislativa a státní dohled (dotace 2/0) a.Legislativa upravující potravinářský průmyslb.Státní dohled nad trhem s potravinami8.Best Practices (nejlepší praxe) v podnicích agrokomplexu a odborné diskuze s odborníky z praxe. (dotace 1/0)9.Případové studie podniků agrokomplexu. (dotace 1/0)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu studenti budou umět:• charakterizovat agrokomplex, především pak hlavní trendy v zemědělství a potravinářském průmyslu a jejich řešené problémy;• vysvětlit podstatu nejdůležitějších zákonů a makroekonomické vlivy na zemědělství a potravinářský průmysl, které působí v české ekonomice a EU;• popsat základní souvislosti agrokomplexu, tj. jak se na jeho rozvoji a fungování podílí český stát;• charakterizovat hlavní organizace a instituce, které v agrokomplexu působí či ho ovlivňují (EU, státní správa, profesní organizace);• analyzovat strategickou pozici významných firem v tomto segmentu ekonomiky.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHILL, B.Understanding the common agricultural policy.London:Earthscan, 2012.978-1-84407-777-9DBarnard, F.L. - Akridge, J. T. - Dooley, F. J. - Foltz, J.C. - Yeager, E. Agribusiness Management. 2012. ISBN 978-0-4155-96-96-1DDorfman, J.H. Economics and Management of the Food Industry. 2013. ISBN 978-0-4155-39-91-3DMartin, C. The World of Agricultural Economics. An Introduction. 2013. ISBN 978-0-415-59360-1.DOosterveer, P. - Sonnenfeld, D.A. Food, Globalization and Sustainability. 2011. ISBN 978-1-84971-261-3.DSouthgate, D.D. Jr., Graham, D.H., Tweeten, L.G. The World Food Economy. 2011. ISBN 978-0-470-91403-8.DStrategie pro růst – české zemědělství a potravinářství v rámci Společné zemědělské politiky EU po roce 2013. Vydáno 2012. http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/koncepce-a-strategie/strategie-pro-rust.htmlDThe Common Agricultural Policy after 2013. Vydáno 2013. http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/DZákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisůDZákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisůDZákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisůDZákon č. 289/1995 Sb., lesní zákon, ve znění pozdějších předpisůDZákon ČNR č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů

Požadavky

Vypracování semestrální práce a prezentace probíhá formou týmové práce.

Garant

prof. Ing. Zuzana Dvořáková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Zuzana Dvořáková, CSc.