Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Energetika (33F404)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 33F404 - Energetika, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Energetika a teplárenství -- základní charakteristika (dotace 2/0) a.Stručná historie oborůb.b) Základní finanční charakteristiky - velikost produkce, ziskovost, likvidita, rentabilita, zadluženost a další finanční ukazatelec.Rozbor vývoje základních ekonomických charakteristik ekonomické činnosti, bariéry vstupu, popis podnikatelské základny a vlastnické strukturyd.d) Dlouhodobá perioda technické a technologické obměny disponibilních kapacit, nutnost vždy počítat jak s prodlouženou dobou projektové a administrativní přípravy a výstavby výrobních objektů a distribučních sítí, tak s jejich minimálně 30-50letou dobou provozování a zohlednit postupně se proměňujícími požadavky na finanční aspekty jejich činnosti, mj. na ziskovost, rentabilitu a další ekonomické faktory2.Liberalizace energetického trhu a její hlavní milníky (dotace 2/0) a.Nezvládnutý proces liberalizace evropského energetického trhu bruselskou exekutivou po roce 2003 (kolaps, deformace aj.). Výklad cílů a nástrojů liberalizace energetického trhu a také vysvětlení obnovy tohoto trhu.b.Energetická bezpečnost a soběstačnost států ve sféře energií a tepla3.Obchodování s komoditami (dotace 2/0)4.Řízení rizik při obchodování s komoditami (dotace 2/0)5.Využití finančních instrumentů pro zajištění cen komodit (dotace 2/0)6.Marketing a prodej koncovým zákazníkům (dotace 2/0)7.Regulace energetického trhu (dotace 2/0)8.Správa energetických aktiv (dotace 2/0)9.Ekonomika řízení přenosové soustavy (dotace 2/0)10.Ekonomika výroby elektrické energie (dotace 2/0)11.Teplárenství v ČR -- organizace, cenotvorba a ekonomika (dotace 2/0)12.Řízení investic do energetických zdrojů (dotace 2/0)13.Obnovitelné zdroje energie, lokální a inteligentní sítě a jejich dopady na ekonomiku odvětví (dotace 2/0)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu studenti budou umět:- charakterizovat energetiku a teplárenství, jejich hlavní trendy a řešené problémy;- vymezit podstatu nejdůležitějších zákonů, protože oba obory patří v českém právním prostředí k legislativně nejvybavenějším;- popsat základní mikro a makroekonomické souvislosti obou oborů, tj. jak se na jejich rozvoji a fungování podílí EU28 a český stát,- charakterizovat hlavní organizace a instituce, které ve vybrané ekonomické činnosti působí či ji ovlivňují, protože česká i evropská energetika úzce kooperují s řadou evropských i globálních institucí a agentur (Světovou organizací obchodu, Mezinárodní organizací práce, IEA, MAAE, EUROGAS aj.)- analyzovat strategickou pozici významných firem ve vybrané ekonomické činnosti.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZEnergy Budgets at Risk (EBaR) [elektronický zdroj] : a risk management approach to energy purchase and efficiency choices.Hoboken, NJ:John Wiley & Sons, 2008.ZEnergy finance [elektronický zdroj] : analysis and valuation, risk management, and the future of energy.Hoboken, N.J.:Wiley, 2013.D Amory Lovins, Amory - Rocky Mountain Institute: Reinventing Fire: Bold Business Solutions for the New Energy Era. 2011. ISBN: 978-1603-583-71-8DDiwan, Parag - Yaqoot, Mohammed: Energy Management. 2010. ISBN: 978-818-2-7447-76DInkpen, Andrew - Moffett, Michael H.: The Global Oil & Gas Industry: Management, Strategy and Finance. 2010. ISBN: 978-1593-702-39-7DKorin, Anne - Luft, Gal: Energy Security Challenges for the 21st Century: A Reference Handbook. 2009. ISBN: 978-0275-999-97-1DSekce: Studie a zprávy. http://ec.europa.eu/energy/index_en.htmDStátní energetická koncepce.(2010). http://www.mpo.cz/dokument5903.html DSurovinová politika v oblasti nerostných surovin. (2014). http://www.mpo.cz/dokument6621.htmlDZákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisůDZákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisůDZákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů

Požadavky

Vypracování semestrální práce a prezentace probíhá formou týmové práce.

Garant

prof. Ing. Zuzana Dvořáková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Zuzana Dvořáková, CSc.