Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní politika, národní, regionální a místní kultura (3AM181)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3AM181 - Kulturní politika, národní, regionální a místní kultura, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Vymezení terminologie – národní, místní a regionální kultura, kulturní vzorce atd. 2)Základní linie kultury (subkultura, kulturní relativismus, etnocentrismus, kulturní hodnoty, kulturní ohniska, kulturní mezera 3)Hmota a idea v obecném nahlížení na kulturu, ekonomické perspektivy 4)Kulturní dědictví a jeho role v rozvoji společnosti5)Kulturní památky a přístupy k jejich společenskému využití 6)Masová kultura, elitní kultura, kulturní globalizace – ekonomický pohled 7)Kulturní inovace, integrace a kulturní šok 8)Prostor a kultura, kulturní specifika, kulturní univerza, kulturní oblasti 9)Kulturní infrastruktura, její význam v národní, regionální a lokální kultuře 10)Formy, metody a nástroje podpory kulturní tvorby, ochrany a využití kulturního dědictví 11)Typy kulturních politik ve vyspělých zemích, národní kulturní politika – vývoj, dokumenty, instituce 12)Aktéři místní a regionální kultury (spolky, muzea, regionální tisk a periodika, regionálně významní tvůrci, udržovatelé, role státu). Role občana a občanské společnosti v rozvoji kultury 13)Lokální kultura jako faktor sociální integrace a organizace území (místní kultura jako tradice, místní kultura jako atrakce)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: -aplikovat ve své profesní činnosti základní znalosti z kulturní teorie a relevantních ustanovení právních norem; -kvalifikovaně používat odborné terminologie ve styku s aktéry různých úrovní kulturní politiky; -prokázat konkrétní dovednosti a analytický pohled při posuzování vlivu kulturních procesů na jednotlivé segmenty ekonomiky, veřejné správy, podnikání a managementu; - definovat pro státní a veřejnou správu potenciál kultury a její význam pro socioekonomický rozvoj regionu a celé společnosti; -využívat elementů lokální kultury jako faktoru sociální integrace a organizace území; -podílet se na propagaci místní a regionální kultury; -zpracovávat dle zadání podklady pro tvorbu krajských koncepcí památkové péče a podpory lokální a regionální kultury; -účastnit se na projektech nadregionální a přeshraniční kulturní spolupráce.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPATOČKA, J. -- HEŘMANOVÁ, E.Lokální a regionální kultura v České republice - Kulturní prostor, kulturní politika a kulturní dědictví.Praha:ASPI - Wolters Kluwer, 2008.978-80-7357-347-8ZEDWARDS, T.Kulturální teorie : klasické a současné přístupy.Praha:Portál, 2010.978-80-7367-685-8ZHEROUT, J.Staletí kolem nás : přehled stavebních slohů.Praha:Paseka, 2002.80-7185-389-5ZCulture and local development.Paris:Organisation for Economic Co-operation and Development, 2005.92-64-00990-6DDVOŘÁK, M. Katechismus památkové péče. Praha: Státní ústav památkové péče, 1991DGREFFE, X.; PFLIEGER, S. (eds.) Culture and Local development. OECD Publishing, 2005DHOWARD, P. Heritage: Management, Interpretation, Identity. London: T&T Clark, 2003. ISBN 978-0826458988DNIPOS. Statistika kultury. Dostupné na: http://www.nipos-mk.cz/?cat=126DRIEGL, A.; HLOBIL, T. Moderní památková péče. Praha: NPÚ, 2003. ISBN 80-86234-34-7DStátní kulturní politika na léta 2009-2014. Dostupné na: http://www.mkcr.cz/cz/kulturni-politika/statni-kulturni-politika-na-leta-2009-2014-4892/

Požadavky

Podmínkou absolvování předmětu je získání minimálně 50% bodů ze závěrečného testu a účast na exkurzi.

Garant

doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.