Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální ekonomika v kultuře (3AM395)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3AM395 - Regionální ekonomika v kultuře, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Příčiny vzniku a historický vývoj regionální politiky.2. Definice regionální politiky, vymezení základních pojmů.3. Teorie regionálního rozvoje jako teoretická základna regionální politiky.4. Problémové regiony - předmět zájmu regionální politiky.5. Úloha kultury a ochrany památek v regionálním a lokálním rozvoji.6. Nástroje regionální politiky - makroekonomické, mikroekonomické a ostatní nástroje.7. Úloha regionální politiky při podpoře kultury a ochrany památek.8. Úloha regionální politiky v rozvoji cestovního ruchu a dalších složek regionálního rozvoje.9. Regionální politika a veřejná správa - kompetence státní správy a územní samosprávy v oblasti regionální politikyRegionální politika v České republice.11. Podpora kultury v programových dokumentech ČR.12. Regionální politika v Evropské unii.13. Podpora kultury v rámci politiky soudržnosti EU.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni-teoreticky obsáhnout hlavní role regionální politiky v oblasti rozvoje kultury;-formulovat praktické přístupy a nástroje regionální politiky pro řešení konkrétních problémů podpory kulturního rozvoje lokalit a regionů jak v národním rámci, tak i v rámci strukturální politiky EU;-uplatnit se ve specializovaných oblastech, jakými jsou management veřejného prostoru v kompetenci místní a regionální správy;- kvalifikovaně vytvářet projekty využití domácího kulturního potenciálu v podmínkách regionální ekonomiky.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZGROSPIČ, J.Úvod do regionálních věd a veřejné správy.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2008.978-80-7380-086-4ZPOSTRÁNECKÝ, J.Regionální politika v Evropské unii a České republice.Praha:VŠE, 1996.990003057XDWOKOUN, R. -- MATES, P. a kol.Management regionální politiky a reforma veřejné správy.Praha:Linde, 2006.80-7201-608-3DBLAŽEK, J. -- UHLÍŘ, D.Teorie regionálního rozvoje : nástin, kritika, implikace.Praha:Karolinum, 2011.978-80-246-1974-3DČasopis Obec a finance. ISSN: 1211-4189DZákladní dokumenty evropské regionální politiky. 1997

Požadavky

Podmínkou absolvování předmětu je získání minimálně 50% bodů ze závěrečného testu.

Garant

doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.