Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kreativní kultura v socioekonomickém rozvoji (3AM397)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3AM397 - Kreativní kultura v socioekonomickém rozvoji, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky kreativní kultury, vymezení jednotlivých tematických oblastí a začlenění do kulturní politiky2. Kultura jako součást vzdělání, osvěty a ekonomického potenciálu společnosti, národní a globální pojetí kulturní tvorby3. Místní, regionální a národní specifika živé kultury v ČR4. Tradiční lidová kultura v České republice, její vliv na současnou kreativní kulturu a uměleckou tvorbu obecně5. Specifika jednotlivých oborů kreativní kultury (hudba, tanec, film, výtvarné umění, multimédia, umělecká řemesla)6. Alternativní prostory pro provozování kreativní kultury7. Ekonomické charakteristiky kulturních institucí, role veřejného a soukromého sektoru ve financování kultury.8. Problematika organizování kulturních festivalů a slavností v České republice. 9. Způsoby propagace a medializace kreativní kultury, role moderních médií v prezentaci kultury10. Kulturní projekty - příprava, financování, realizace a prezentace projektů v kultuře 11. Prezentace české kultury v zahraničí12. Zahraniční instituce podporující kulturu v ČR, činnost mezinárodních kulturních center13. Mezinárodní spolupráce v oblasti kultury

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- definovat specifika hlavních oblastí živé kultury (výtvarná umění, divadelní a taneční obory, hudba, literatura, tradiční lidová kultura; - popsat systém veřejné podpory nové tvorby a její prezentace;- charakterizovat institucionální zabezpečení kreativní kultury v ČR na úrovni státu, krajů a obcí, definovat podíl soukromoprávních a soukromých subjektů na něm, srovnat situaci v ČR s podmínkami vybraných vyspělých zemí Evropské unie;- aplikovat poznané postupy na přípravu a management konkrétních projektů v jednotlivých segmentech kreativní kultury (formulace záměru, strategie, umělecké a technické zabezpečení, volba marketingových nástrojů, způsoby financování);- sestavit rozpočet vzorové týmové akce, stanovit finanční zdroje a metody jejich získání;- veřejně prezentovat a obhájit vlastní projekt;- vyhodnotit konkurenční projekt na základě důkladné analýzy postupů a výsledků.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZUHEREK, Z. -- LOZOVIUK, P. (ed.).Kultura - společnost - tradice : soubor statí z etnologie, folklorisitky a sociokultrní antropologie. II.Praha:Etnologický ústav AV ČR, 2006.80-85010-82-8ZStatistika kultury : základní statistické údaje o kultuře v České republice. Audiovizuální díla, divadla, galerie (muzea výtvarných umění), muzea a památníky, hudební soubory, hvězdárny, planetária a astronomické pozorovatelny, knihovny, kulturní domy, neperiodické publikace, památkové objekty, periodický tisk, výstavní činnost.Praha:Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, 1998.DBERNSTEIN, J. B. Arts marketing insights: the dynamics of building and retaining performing arts audiencies, 2007. ISBN 0-7879-7844-0DKoncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu na léta 2011 – 2015. Ministerstvo kultury, Praha 2011DKoncepce účinnější podpory umění. Ministerstvo kultury, Praha 2006DPATOČKA, J.; HEŘMANOVÁ, E. Lokální a regionální kultura v ČR. Praha: ASPI, 2008. ISBN 978-80-7357-347-8DSborník statí o kultuře v letech 1998-2003. Ministerstvo kultury, Praha 2004DStátní kulturní politika na léta 2009 – 2014. Ministerstvo kultury, Praha 2009DVšeobecná deklarace UNESCO o kulturní diverzitě. Ministerstvo kultury, PrahaDZákon o některých druzích podpory kultury a o změně některých souvisejících zákonů č. 203/2006 Sb.

Požadavky

Podmínkou absolvování předmětu je získání minimálně 50% bodů ze závěrečného testu

Garant

PhDr. Zuzana Malcová

Vyučující

Mgr. Jan Hanzlík, Ph.D.Mgr. Barbara Hucková, MBAPhDr. Zuzana Malcováprof. Václav Riedlbauch