Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie I (3BE123)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3BE123 - Mikroekonomie I, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I.1. Metoda a předmět ekonomie2. Teorie spotřebitele: spotřebitelská substituce, rozpočtové omezení, kardinalistický a ordinalistický přístup. 3. Poptávka: křivka poptávky, substituční a důchodový efekt, cenová elasticita poptávky, důchodová a křížová elasticita poptávky, spotřebitelův přebytek. 4. Firma: transakční náklady a existence firmy, cíle firmy, Produkce a náklady: produkční funkce a náklady firmy: krátkodobá produkční funkce, dlouhodobá produkční funkce, technická substituce. 5. Příjmy, poptávka po produkci firmy.6. Rovnováha dokonale konkurenční firmy.7. Tržní rovnováha a tržní cena; přínosy ze směny, změny rovnováhy, státní zásahy.8. Nedokonalá konkurence: tvorba ceny na nedokonalém trhu, monopol, oligopol, monopolistická konkurence. 9. Alternativní cíle firmy, problém pán – správce.10. Trh půdy.11. Trhy práce: produkční funkce a poptávka po práci, tržní nabídka práce, rovnováha trhu práce, odbory.12. Kapitál a úrok: Volba mezi přítomnou a budoucí spotřebou: časová preference, optimální kombinace přítomné a budoucí spotřeby. Optimum firmy, poptávka po kapitálu.13. Všeobecná rovnováha a efektivnost: všeobecná rovnováha trhů, efektivnost ve výrobě, efektivnost v rozdělování, efektivní kombinace statků. 14. Tržní selhání a zásahy státu. Externality: společenské a soukromé náklady a výnosy, vlastnická práva a Coaseho teorém. Veřejné statky a veřejná volba: nevylučitelnost a problém černého pasažéra, nezmenšitelnost (nerivalita). Asymetrická informace. Monopol.15. Mikroekonomická politika státu.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni- popsat fungování hospodářského mechanismu - aplikovat základní ekonomické pojmy a modely - analyzovat ekonomické problémy z hlediska mikroekonomického - aplikovat principy spotřebitelského chování - aplikovat principy fungování trhů - vysvětlit vztah ekonomické teorie a hospodářské praxe

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMANKIW, N G.Principles of microeconomics.Mason:South-Western/Cengage Learning, 2009.978-0-324-59464-5ZFRANK, R H. -- BERNANKE, B. -- JOHNSTON, L.Principles of microeconomics.Boston:McGraw-Hill/Irwin, 2009.978-0-07-128540-7DNICHOLSON, W. -- SNYDER, C M.Intermediate microeconomics and its application.Mason:South-Western Cengage Learning, 2010.978-0-324-59910-7

Požadavky

Student postoupí na zkoušku, pokud dosáhne minimálně 25 bodů celkem za úkoly, aplikace a dva testy. Pokud tomu tak není, je hodnocen stupněm 4.

Garant

doc. Ing. Markéta Šumpíková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Markéta Šumpíková, Ph.D.