Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státní zkouška z vedlejší specializace (3FI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3FI - Státní zkouška z vedlejší specializace, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.3PE561 Manažerské finance (dotace 0/0) a.Manažerské finance a cíle podniku, riziko a časb.Cenné papíryc.Strategická finanční a investiční rozhodováníd.Životní cyklus podniku a taktické financováníe.Krátkodobé financování, jeho potřeba a nástroje.f.Firmy v reorganizaci, likvidaci, konkurzu, proces konkurzu, právní normy.g.Fúze a akvizice.h.Financování neziskových organizací.2.3PE562 Ekonomická analýza (dotace 0/0) a.Rozbory, ukazatele a jejich klasifikace. Indexy a rozdíly. Operace s ukazateli. Pyramidová analýza. Metody vyjadřování dílčích vlivů na syntetické ukazatele.b.Souhrnné ukazatele hodnocení podniků (Altman, IN indexy, J. Pollak, BSC -- finanční a nefinanční ukazatele). Spider graf a jeho použití -- v rámci podniku, v mezipodnikovém srovnávání, v rámci odvětví, benchmarking.c.Výroba, sortiment a jakost. Rozbor produktivity výrobních činitelů (celková produktivita, produktivita práce, měření, řetězový rozklad)d.Hodnocení výrobků a výrobního programu a sortimentu, tradiční kalkulace, direct costing, kalkulace ABC.e.Rozbor spotřeby materiálu a rozbor zásob.f.Tržby a pohledávky, rozbor a plánování, vliv na cash flow.g.Výrobní kapacita a její využití -- základní způsoby měření.3.3PE427 Oceňování podniku (dotace 0/0) a.Základní pojmy při oceňování podniku, objekty a důvody ocenění, základní standardy ocenění.b.Metody oceňování podniku a jejich volba ve vazbě na účel ocenění -- výnosové metody, metody na základě analýzy trhu, metody na základě analýzy majetku.c.Proces oceňování podniku. Základní náležitosti znaleckých posudků.d.Strategická analýza, finanční analýza, plánování.e.Diskontní míra v rámci výnosových metod a přístupy k jejímu odhadu.f.Synergie a možnosti jejich ocenění.4.3PE563 Analýza rizika a fifnanční modelování (dotace 0/0) a.Risk management -- postupy a nástroje; analýza rizika (analýza citlivosti, analýza scénářů, rozhodovací stromy, simulace Monte Carlo)b.Riziko a očekávaný výnos. CAPM, CML, SML, beta koeficient, teorie portfolia, diverzifikace, korelace a závislost mezi výnosy aktiv.c.Finanční deriváty při řízení rizik. Typy finančních derivátů. Konvertibilní a svolatelné dluhopisy. Měnové riziko a úrokové riziko. Oceňování finančních derivátů.5.3PE564 Strategické kapitálové investice (dotace 0/0) a.Rizikový a rozvojový kapitál -- důvody existence, subjekty na trhu a jejich motivy a kritéria rozhodování. Postoj státu, podpora, situace v Evropě i ve světě.b.Proces vstupu, spolupráce a výstupu -- pohled klienta a investora, specifika komunikace v jednotlivých fázích vzájemného vyjednávání a kooperace.c.Kvalitní podnikatelský plán -- rozsah podle fáze vyjednávání, jednotlivé části -- soulad s okruhy zájmů investora.d.Metodika reálných opcí vhodná pro ocenění flexibility, analogie finančních a reálných opcí, typy reálných opcí, parametry hodnoty a její stanovení. Rozšířená NPV a IRR.

Získané způsobilosti

Úspěšným absolvováním zkoušky studenti prokáží, že jsou schopni identifikovat klíčové poznatky studijního oboru, klást je do vzájemné souvislosti a aplikovat je na řešení reálných problémů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKISLINGEROVÁ, E.Manažerské finance.Praha:C.H. Beck, 2007.978-80-7179-903-0ZSYNEK, M.Ekonomická analýza.Praha:Oeconomica, 2003.80-245-0603-3ZSYNEK, M. -- KUBÁLKOVÁ, M.Manažerské výpočty.Praha:Vysoká škola ekonomická, 2001.80-245-0240-2ZKISLINGEROVÁ, E.Oceňování podniku.Praha:C.H. Beck, 2001.80-7179-529-1ZKISLINGEROVÁ, E. -- HNILICA, J.Finanční analýza : krok za krokem.Praha:Beck, 2005.80-7179-321-3ZHNILICA, J.Risk management v nefinanční firmě.Praha:Oeconomica, 2005.80-245-0896-6ZSCHOLLEOVÁ, H.Hodnota flexibility reálné opce.Praha:C.H. Beck, 2007.978-80-7179-735-7ZDVOŘÁK, I. -- PROCHÁZKA, P.Rizikový a rozvojový kapitál : venture capital.Praha:Management Press, 1998.80-85943-74-3ZBREALEY, R A. -- MYERS, S C.Principles of corporate finance.Boston:Irwin/McGraw-Hill, 2003.0-07-115144-3

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc.doc. Ing. Jiří Strouhal, Ph.D.