Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění a způsoby estetického prožívání (3MA295)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3MA295 - Dějiny umění a způsoby estetického prožívání, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs obsahuje historický přehled uměleckých slohů a směrů světového výtvarného umění v oblasti architektury, sochařství a malířství. V toto rámci je věnována pozornost i specifickým projevům užitého umění, především moderního (secese, art deco). Druhá část výkladu zahrnuje vedle obecné charakteristiky estetického prožívání základní témata estetiky myšlenkových procesů (intuice, fantazie), těla a jazyka s vyústěním v tematizaci kýče a estetiky situací, jež souvisí i s organizací kulturních akcí a výstavními instalacemi.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni vysvětlit hlavní rozdíly mezi jednotlivými etapami vývoje umění. Studenti budou dále schopni vnímat a měřit jednotlivé prvky estetiky a kulturní segmenty z hlediska jejich uplatnění v konkrétních souvislostech ekonomiky a managementu kultury.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDDalší publikace dle pokynů přednášejícího.DJ. Debicki – J.-F. Favre – D. Grünewald – A. F. Pimentel. Dějiny umění. Malířství – sochařství - architektura. ISBN 80-7203-076-0. 2001DVaněk, J. Způsoby estetického prožívání.

Požadavky

žádné

Garant

doc. PhDr. Jiří Vaněk, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Vaněk, CSc.