Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krizový management - řízení podnikových ekonomických krizí (3MA331)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3MA331 - Krizový management - řízení podnikových ekonomických krizí, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem firemní krize a krizové situace. Podnikové ekonomické krize, jejich příčiny, průběh, důsledky. Prevence krizových situací -- monitoring, indikátory krizových situací, systémy včasného varování, riziková strategická rozhodnutí a operace.Kontrolní systémy a jejich účinnost. Řízení krizových situací a restrukturalizací v podniku -- krizový management, diagnostika dané krizové situace, rozhodnutí o smysluplnosti ozdravných procesů, přijetí nouzových opatření v krátkém období k odvrácení hrozící insolvence, opatření ve finanční oblasti (eliminace krize likvidity), postup firemní restrukturalizace (převzetí kontroly, obnova podpory podílníků, zajištění budoucího financování, stabilizace firmy a jejích procesů).Obnova společnosti. Konkurz, vyrovnání a likvidace firmy -- právní aspekty, řízení a fungování firmy v podmínkách konkurzu a likvidace firmy. Prezentace případových studií a vystoupení předních odborníků na krizové řízení a restrukturalizace firem.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti umět: - Definovat pojmy firemní krize a příčiny firemních krizí;- Popsat fáze firemní krize a důsledky krize;- Popsat preventivní opatření předcházení krizím, vč. systémů včasného varování a vysvětlit jejich účinnost a aplikaci;- Formulovat základní principy řízení krizových situací a podnikových restrukturalizací;- Popsat proces konkurzu firmy, vyrovnání a likvidaci společnosti;- Aplikovat zásady krizového řízen a restrukturalizace firmy v modelovém ekonomickém prostředí;- Posoudit příčiny a symptomy krizové situace firmy;- Formulovat podmínky smysluplnosti ozdravných opatření;- Navrhnou restrukturalizační a ozdravné programy pro firmy v krátkém a dlouhém období;- Sestavit model fungování firmy v podmínkách konkurzu a likvidace firmy.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZGREEN, K. -- HANKE, O.Řízení v krizových situacích : příklady efektivních strategií.Praha:Management Press, 2004.80-7261-104-6DKANEL, K.A Guide to Crisis Intervention.2003.053454794XDFINK, S.Crisis Management Planinng for the Inevitable.2000.CT068043104DCAPONIGRO, J F.The Crisis Counselor: A Step-By-Step Guide to Managing a Business Crisis.2000.0809224909DPUBLISHER BOSTON.Harvard Business Review on Crisis Management.2004.1578512352DAktuální texty zaměřené na krizové řízení z odborných časopisů. DZákon č. 328/1991 Sb., o konkursu a vyrovnání v aktuálním zněníDZákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník v platném znění

Požadavky

žádné

Garant

Mgr. Ing. Stanislav Háša, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ing. Stanislav Háša, Ph.D.