Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské rozhodování (3MA413)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3MA413 - Manažerské rozhodování, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy a poznatky manažerského rozhodování, bariéry racionality při rozhodování; rozhodovací procesy a jejich struktura, racionální postupy řešení rozhodovacích problémů v hospodářské praxi; vyhodnocení situace, analýza problémů, tvorba variant a stanovení jejich důsledků, volba varianty k realizaci s využitím vícekriteriální rozhodování, analýza potenciálních problémů a příležitostí; základní metody a nástroje rozhodovaní za rizika a nejistoty (scénáře, pravděpodobnostní a rozhodovací stromy, simulace Monte Carlo, tvorba portfolia za rizika).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti umět:- popsat postup identifikace a analýzy rozhodovacích problémů;- aplikovat metody analýzy rozhodovacích problémů a dospět ke kvalitní formulaci těchto problémů;- uplatnit metody a nástroje kauzální analýzy- navrhnout vhodné postupy a metody řešení rozhodovacího problému na základě dostupných informací;- uplatňovat metody a nástroje vícekriteriálního hodnocení variant;- aplikovat metody a nástroje rizikového rozhodování při posouzení a výběru variant; - uplatňovat při rozhodování principy týmové práce.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZFOTR, J. -- ŠVECOVÁ, L. -- HRŮZOVÁ, H. -- RICHTER, J.Manažerské rozhodování : postupy, metody a nástroje.Praha:Ekopress, 2010.978-80-86929-59-0DHAMMOND, J S. -- RAIFFA, H. -- KEENEY, R L.Smart choices : a practical guide to making better decisions.Boston:Harvard Business School, 1999.0-87584-857-5DHRŮZOVÁ, H. -- RICHTER, J. -- ŠVECOVÁ, L.Manažerské rozhodování (cvičebnice s řešenými příklady).2003.802454863DKEPNER, C H. -- TREGOE, B B.The new rational manager.Princeton:Princeton Research Press, 2006.0-9715627-1-7DHRŮZOVÁ, H. (2014). Studijní opora pro distanční studium.

Požadavky

Vstupním předpokladem do kurzu je znalost základů podnikové ekonomiky a základních pojmů statistiky a teorie pravděpodobnosti na úrovni bakalářských kurzů. Vypracování týmové práce je povinné. Konkrétní informace budou k dispozici na začátku semestru.

Garant

prof. Ing. Jiří Fotr, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Fotr, CSc.Ing. Jiří HájekIng. Helena Hrůzová, CSc.Ing. Lucie Vrbová, Ph.D.