Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj organizace a management mzdových nákladů (3MA438)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3MA438 - Rozvoj organizace a management mzdových nákladů, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do řízení organizačního rozvoje a performance managementu v kontextu strategického řízení efektivnosti firmy s důrazem na správu jedné z největších nákladových položek – mzdových nákladů. - Aktivní a efektivní řízení investic do mzdové oblasti s cílem podpořit celkovou firemní strategii. - Mapa oblastí organizačního rozvoje, performance managementu a odměňovacího systému. - Strategická segmentace pozic na základě firemní strategie. - Základní principy performance managementu ve vazbě na zvýšení výkonu a efektivnosti firmy. - Čtyři základní principy motivačního/odměňovacího systému a čtyři základní komponenty. Role a odpovědnosti ve zmíněných oblastech. Vazby na další business procesy. - Základy controllingu v oblasti organizačního rozvoje, performance managementu a odměňování.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni:- vysvětlit terminologii oblasti řízení organizačního rozvoje, strategické segmentace pozic ve firmě performance managementu, odměňování, zejména pak spojenou s manažerskými funkcemi (rozhodováním, plánováním, implementací, kontrolou, organizováním, komunikací apod.),- popsat základní pravidla komunikace ve zmíněných oblastech, - charakterizovat úlohu a roli managementu a manažerů ve výše uvedených procesech efektivního řízení firmy (a používaných nástrojích, tj. řízení organizačního rozvoje, performance managementu, odměňování a motivace zaměstnanců),- porovnat přístupy v uvedených procesech napříč sektory,- charakterizovat základní principy v oblasti organizačního rozvoje, strategické segmentace pozic, performance managementu a odměňovacího systému, včetně mapování hlavních komponent,- rozlišit role top manažerů, manažerů, zaměstnanců a HR v jednotlivých oblastech,- rozlišit obsahové zaměření strategického, technického a operativního řízení jednotlivých procesů a používaných nástrojů, - seznámit se se základními nástroji pro řízení uvedených procesů efektivního řízení:o organizačního rozvoje a strategické segmentace pozic – základní pravidla, principy a postupy,o performance managementu – úzká vazba na strategii firmy, typy cílů, hodnotící cykly, princip přímého vlivu, princip jedné lodi, zpětná vazba, krátkodobé a dlouhodobé řízení výkonu,o řízení mzdových nákladů – hodnocení velikosti typových pozic, externí konkurenceschopnost a mzdová politika, dlouhodobé řízení mzdového rozpočtu v závislosti na výkonu firmy a zaměstnanců, implementace krátkodobé korelace mezi výkonem a odměnou v motivačních schématech, řízení nákladů a konkurenceschopnosti u nepeněžních komponent, koncept EVP, kontrolingové nástroje řízení efektivity vynakládaných investic do mzdové oblasti.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZARMSTRONG, M. -- MURLIS, H.Reward management : a handbook of remuneration strategy and practice.London:Kogan Page, 2007.978-0-7494-4986-5DANDERSON, D L.Organization development : the process of leading organizational change.Los Angeles:Sage Publications, 2012.978-1-4129-8774-5DARMSTRONG, M. (2009). Odměňování pracovníků -- Jak z odměňování učinit zdroj úspěšnosti podniku. ISBN 978-80-247-2890-2. DCUMMINGS, T., G., WORLEY, Ch. G. Organization development and change. 2014. ISBN 978-1133190455DJURČÍK, T. -- KOPECKÝ, M. Praktický Comp&Ben. (v tisku)

Požadavky

Průběžný test je nutné absolvovat minimálně na 70 %.

Garant

Mgr. Ing. Stanislav Háša, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ing. Stanislav Háša, Ph.D.