Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do projektového managementu (3MA531)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3MA531 - Úvod do projektového managementu, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento úvodní přehledový předmět nepředpokládá předchozí (resp. jen dílčí) znalosti tématiky, dává důraz na základní přehled a obecné vymezení PM, důraz bude dáván na technické kompetence, např. jak jsou definovány ve standardu IPMA. V rámci předmětu bude pozornost věnována pojetí a fázím projektu – definování, plánování, realizace a hodnocení projektů, metodám určení potřeby času, nákladů, zabezpečení jakosti, lidských zdrojů, komunikace, respektování rizik. Dále řízení projektu, zavedení projektového řízení v rámci stávajících organizačních struktur, softwarové podpoře projektového řízení a typickým problémům projektů.Některé hodiny během semestru budou z důvodu týmové práce a intenzivnějšího procvičení vyučovány blokově mimo běžný čas výuky.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- charakterizovat výhody využití standardů projektového řízení (PMBOK, PRINCE2),- charakterizovat základní pojmy oboru dle mezinárodního standardu projektového řízení,- demonstrovat orientaci v základech tradičního projektového managementu a méně i agilních přístupů,- vybrat a aplikovat vhodné nástroje ze základních oblastí poznatků: řízení rozsahu, času, nákladů, kvality, integrace, komunikace, rizik, lidských zdrojů, obstarávání a životní cyklus projektu, např. sestavit harmonogram, rozpočet, definovat rozsah projektu, hodnotit stav projektu,- demonstrovat schopnost efektivně pracovat samostatně i jako člen týmu,- použít základní kreativní metody práce např. pro tvorbu projektových námětů,- úspěšně složit část certifikační zkoušky IPMA zaměřené na technické kompetence, částečně i další části této zkoušky; jakož i většinu zkoušky PMI CAPM,- účastnit se realizace projektů s omezenou složitostí a použít získané znalosti.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZLONGMAN, A. -- MULLINS, J.The rational project manager : a thinking team's guide to getting work done.Hoboken:John Wiley & Sons, 2005.0-471-72146-8ZA guide to the project management body of knowledge : (PMBOK guide).Pennsylvania:Project Management Institute, 2008.978-1-933890-51-7DROSENAU, M D.Řízení projektů.Praha:Computer Press, 2007.978-80-251-1506-0DCHVALOVSKÝ, V.Řízení projektů, aneb, Překážkový běh na dlouhou trať.Praha:ASPI, 2005.80-7357-085-8DSCHWALBE, K.Řízení projektů v IT : kompletní průvodce.Brno:Computer Press, 2011.978-80-251-2882-4DFOTR, J. -- SOUČEK, I.Podnikatelský záměr a investiční rozhodování.Praha:Grada, 2005.80-247-0939-2DDOLEŽAL, J. -- MÁCHAL, P. -- LACKO, B.Projektový management podle IPMA.Praha:Grada, 2009.978-80-247-2848-3DA Guide to the Project Management Body of Knowledge: PMBOK(R) Guide, Pennsylvania: Project Management Institute; 2013, ISBN 978-1935589679

Požadavky

Předmět je koncipován dle mezinárodních standardů výuky, absolvování příslušných certifikací studenty může být proto uznáno jako ekvivalent absolvování předmětu. Lingua franca současného (projektového) managementu je angličtina, proto základní literatura, výukové podklady, část výuky vč. testů jsou (resp. mohou být) v angličtině. Průběžný test není povinný. Pokud jej student nevyužije, zvýší se o váhu průběžného testu váha závěrečného testu. Známku 4+ je možné opravit v opravném termínu, maximálně ovšem na 3.

Garant

prof. Ing. Jiří Fotr, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Fotr, CSc.