Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správa společností (anglicky) (3MA664)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3MA664 - Správa společností (anglicky), Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické problémy i praktické aspekty správy společnosti2. Základní koncepce správy společnosti, zvyšování hodnoty pro vlastníka, versus zvyšování hodnoty pro všechny zainteresované strany 3. Teorie zastupitelnosti, neúplná smlouva 4. Společenská odpovědnost podniku5. Organizační architektura správních orgánů, jednoúrovňový a dvojúrovňový model, složení správních orgánů, odměňování jejich členů 6. Kvantitativní a kvalitativní metody hodnocení úrovně správy společnosti7. Nepřátelské převzetí8. Správa společností neziskových organizací9. Evropské akciové společnosti

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti umět:- Formulovat vlastní definici správy společností na základě studia vybraných definic z literatury.- Vyjmenovat vnější a vnitřní zainteresované strany a vysvětlit jejich rozdílné postavení vůči podniku.- Identifikovat cíle a očekávání jednotlivých zainteresovaných stran a konfrontovat je s předepsanou literaturou.- Definovat hlavní systémy správy společností v závislosti na kumulaci investičního kapitálu (bankovní a tržní systém).- Popsat metody obrany proti nepřátelskému převzetí společnosti a způsoby jejich využití.- Vyjmenovat nejčastěji využívané ratingové systémy pro hodnocení úrovně správy společností.- Formulovat šest základních principů OECD pro správu společností a prezentovat jednotlivé principy jako týmovou práci.- Využít literárních poznatků pro kritickou analýzu vybraného článku (article critique).- Srovnat kvantitativní a kvalitativní metody hodnocení úrovně správy společností a určit jejich silné a slabé stránky.- Zorganizovat tým za účelem analýzy vybraných systémů správy společností.- Posoudit vliv auditu na úroveň správy společností vybrané organizace.- Zdůvodnit rozdíly mezi správou společností ziskových a neziskových organizací.- Zhodnotit způsoby obrany vůči nepřátelskému převzetí u vybraných příkladů Vodafone-Mannesman a Volkswagen- Porsche.- Shrnout důvody extrémního rozšíření Evropských akciových společností v České republice.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMALLIN, C A.Corporate governance.Oxford:Oxford University Press, 2007.978-0-19-928900-4ZHILB, M.New corporate governance : successful board management tools.Berlin:Springer, 2004.3-540-21399-6DMONKS, R A G. -- MINOW, N.Corporate governance.Malden:Blackwell, 2004.1-4051-1698-6DTOURANI-RAD, A. -- INGLEY, C.Handbook on emerging issues in corporate governance.Singapore:World Scientific Publishing, 2011.978-981-4289-34-4DCADBURY, A.Corporate governance and chairmanship : a personal view.Oxford:Oxford University Press, 2002.0-19-925200-9DMALLIN, C A. (ed.).International corporate governance : a case study approach.Cheltenham:Edward Elgar, 2006.978-1-84542-035-2

Požadavky

Student, který byl klasifikován stupněm 4+, vypracuje dodatečný projekt zaměřený na analýzu úrovně správy společností pomocí metody OECD vybraného domácího či zahraničního podniku. Konkrétní informace budou k dispozici na začátku semestru.

Garant

prof. Ing. Milan Malý, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Milan Malý, CSc.