Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana spotřebitelů (3MG325)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3MG325 - Ochrana spotřebitelů, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Definování základních pojmů dle české legislativy2.Význam a cíle ochrany spotřebitele3.Systémy ochrany spotřebitele v České republice a zahraničí, vývoj ochrany spotřebitele 4.Legislativní zajištění ochrany spotřebitele v České republice5.Organizační zajištění ochrany spotřebitele v ČR, působení státních orgánů v ochraně spotřebitele, aktivity nezávislých spotřebitelských organizací 6.Mezinárodně uznávaná práva spotřebitelů 7.Chyby prodávajících, chyby spotřebitelů, shoda a rozpor s kupní smlouvou8.Rizika spojená s užíváním výrobků9.Faktory ovlivňující rozhodování spotřebitele10.Reklamace, odpovědnosti za vady výrobků a za škodu způsobenou vadou výrobku, záruční lhůty, vady výrobků.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti umět: - popsat systém ochrany spotřebitelů fungující ve vyspělých tržních ekonomikách;- vysvětlit úlohu státu a spotřebitelských organizací při ochraně spotřebitele;- interpretovat mezinárodně uznávaná práva spotřebitelů a práva spotřebitelů deklarovaná EU;- praktikovat legislativní předpisy při porušování zákonných podmínek při prodeji potravin, spotřebního zboží či při poskytování služeb;- posoudit typická rizika objevující se na trhu jako např. tlak masivní reklamy atd.;- navrhnout správné řešení v případech poškozování práv spotřebitele;- revidovat neoprávněné rozhodnutí prodejce např. v případě uplatnění reklamace spotřebitelem.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHOROVÁ, O.Ochrana spotřebitele po vstupu do Evropské unie.Praha:Oeconomica, 2006.80-245-1106-1DLIBÁNSKÝ, V. -- ŠTĚPÁN, P.Průvodce spotřebitele Evropskou unií.Praha:Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, 2001.80-86506-08-8DZDRAŽIL, M.O ochraně spotřebitele : praktická příručka se vzory a judikaturou.Praha:Linde, 2000.80-7201-240-1DPRITCHARD, J.Consumer Protection in Czech Republic.2000.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Olga Horová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Olga Horová, Ph.D.