Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena práce (3PA553)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PA553 - Hygiena práce, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Pracovní prostředí jako nedílná součást životního prostředí. Vztah práce a zdraví. Podpora a ochrana zdraví při práci. Principy. (dotace 4/0)2.Rizikové faktory pracovního prostředí. (dotace 4/0)3.Úvod do hodnocení rizik. Základní kroky. Identifikace nebezpečnosti na pracovišti - základní pojmy a principy. (dotace 4/0)4.Komunikace rizika. Základní pojmy a principy. (dotace 4/0)5.Hodnocení zdravotních rizik na pracovišti - základní pojmy a principy. (dotace 4/0)6.Hlavní rizikové faktory (činitele), metody zjišťování a hodnocení expozice, limity v pracovním prostředí. Možnosti preventivních opatření. (dotace 4/0)7.Státní dozor v ochraně ozdraví při práci. Zásady státního zdravotního dozoru a jeho priority. Orgány ochrany veřejného zdraví a jejich kompetence. (dotace 4/0)8.Legislativní nástroje - základní právní předpisy a jejich aplikace v ochraně zdraví při práci. (dotace 4/0)9.Kategorizace prací. Základní pojmy. Metodologie zařazování prací do kategorií (dotace 4/0)10.Rizikové práce. Definice. Povinnosti zaměstnavatele a zaměstnanců při výkonu rizikových prací. (dotace 4/0)11.Poškození zdraví z práce. Nemoci z povolání, ohrožení nemocí z povolání, pracovní úrazy. (dotace 4/0)12.Základní právní předpisy pro posuzování profesionality poškození zdraví (dotace 4/0)13.Závodní preventivní péče. Vymezení, struktura, zajištění, úkoly a cíle. Legislativa v oblasti ZPP. (dotace 4/0)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - vysvětlit problematiku vztahu práce a zdraví;- definovat základní principy identifikace zdravotních rizik nepříznivých faktorů pracovního prostředí;- popsat způsob provádění běžného a preventivního dozoru v rámci oboru hygiena práce;- provést hodnocení zdravotních rizik nepříznivých faktorů pracovního prostředí; - využít výsledků hodnocení zdravotních rizik pro aplikaci preventivních opatření k minimalizaci rizika v praxi; - provést základní hodnocení pracoviště a pracovních podmínek; - navrhnout konkrétní opatření na ochranu zdraví při práci.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHANÁKOVÁ, E. -- MATOUŠEK, O.Hygiena práce.Praha:Oeconomica, 2006.80-245-1116-9DKOLEKTIV AUTORŮ. Manuál prevence v lékařské praxi V. Prevence nepříznivého působení faktorů pracovního prostředí a pracovních procesů, Národní program zdraví. 1997DKOLEKTIV AUTORŮ. Pracovní lékařství (Základy primární pracovnělékařské péče), 2005DKOLEKTIV AUTORŮ. Pracovní lékařství (Základy primární pracovnělékařské péče), 2005, 80-7013-414-3DTUČEK, M., CIKRT, M., PELCLOVÁ. Pracovní lékařství pro praxi. 2005

Požadavky

žádné

Garant

PhDr. Petr Beroušek

Vyučující

PhDr. Petr Beroušek