Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strategické vedení a Corporate Social Responsibility (angl.) (3PA667)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PA667 - Strategické vedení a Corporate Social Responsibility (angl.), Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vymezení konceptu CSR -- východiska, zasazení do rámce firemní etiky, governance a reputace. Vymezení oblastí CSR, regulace CSR a vývojové trendy v zahraničí a v ČR v současném prostředí, koncepty Corporate Citizenship, Corporate Community Investment, Corporate Philanthrophy, Corporate Responsibility. (dotace 4/0)2.NGO sektor a role ostatních stakeholderů v oblasti CSR -- situace a typy NGO organizací v zahraničí, ČR a Evropě, postavení zájmových skupin jako zákazníci, vláda a státní správa, média vzhledem k CSR. (dotace 4/0)3.Metodika přípravy CSR strategie ve firmě dle oboru podnikání a charakteru firmy -- výzkumy, stanovení priorit, propojení s podnikatelskými cíli firmy, stanovení benefitů. (dotace 2/0)4.Začlenění CSR do firmy -- vztah CSR v jednotlivých oblastech fungování firmy, ve vztahu k jednotlivým stakeholderům (akcionáři, zaměstnanci atd.). (dotace 2/0)5.Vztah CSR a výkonnosti firmy - vliv CSR na dlouhodobou ekonomickou stabilitu a výkonnost firmy, reputaci a udržení hodnoty firmy. Vztah k ostatním činnostem firmy v oblasti životního prostředí, bezpečnosti a zdraví při práci, řízení jakosti, firemních procesů. (dotace 2/0)6.Řízení a certifikace CSR ve firmách -- systém a modely řízení CSR ve firmě, integrace, CSR strategie, komunikace CSR, metody měření a benchmarkingu CSR projektů, řízení kvality v oblastech CSR prostřednictvím certifikace jako ISO, EMAS. Reporting a standardy pro reporting. (dotace 2/0)7.Společné projekty firem a neziskových organizací -- typy a formy spolupráce, management společných projektů, řízení rizik, společná komunikace, případové studie úspěšných a neúspěšných partnerství z ČR i ze zahraničí. (dotace 2/0)8.Role a zapojování zaměstnanců do CSR strategie a projektů firem -- integrace CSR do HR politiky firem, projekty pro zaměstnance podle typů a zaměření firem, posilování soft skills, teambuilding, loajalita apod. (dotace 4/0)9.Praxe a příprava projektu s konkrétními firmami a NGOs v oblasti zapojování zaměstnanců. (dotace 4/0)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni- Vysvětlit ústně a písemně terminologii z oblasti CSR;- Vytvořit projekt CSR;- Identifikovat faktory úspěšnosti CSR v podniku;- Řešit komunikační bariéry mezi lidmi s různým kulturním zázemím; - Formulovat argumenty k řešení konfliktů;- Řídit diverzitu v pracovním týmu;- Organizovat práci týmu a delegovat úkoly.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZA stakeholder approach to corporate social responsibility [elektronický zdroj] : pressures, conflicts, and reconciliation.Burlington, Vt.:Gower, 2012.ZHAYNES, K. -- MURRAY, A. -- DILLARD, J F.Corporate social responsibility : a research handbook.London:Routledge, 2013.978-0-415-78171-8ZGÖSSLING, T.Corporate social responsibility and business performance : theories and evidence about organizational responsibility.Cheltenham:Edward Elgar, 2011.978-0-85793-237-2DKALOUSOVÁ, P.Corporate Social Responsibility in a Nutshell.2007.DA European Roadmap for Businesses "Toward a Sustainable and Competitive Enterprise", www.csreurope.org.2004.DEVROPSKÁ KOMISE. DIRECTORATE-GENERAL FOR EMPLOYMENT AND SOCIAL AFFAIRS.ABC of the main instruments of corporate social responsibility.Luxembourg:Office for Official Publications of the European Communities, 2004.92-894-5939-5DGRISERI, P. -- SEPPALA, N.Business ethics and corporate social responsibility.Andover:South-Western/Cengage Learning, 2010.978-1-4080-0743-3DKOTLER, P. -- LEE, N.Corporate social responsibility : doing the most good for your company and your cause.Hoboken:John Wiley & Sons, 2005.0-471-47611-0DHABISCH, A. (ed.).Corporate social responsibility across Europe.Berlin:Springer, 2005.3-540-23251-6DSACCONI, L. (ed.).Corporate social responsibility and corporate governance : the contribution of economic theory and related disciplines.Basingstoke:Palgrave Macmillan, 2011.978-0-230-23654-7DLeadership Qualities and Management Competencies for Corporate Responsibility, http://www.ashridge.org.uk/Website/Content.nsf/wFARACB/Research?eponducument, WILSON, ANDREW-HIND, PATRICIA, 2006

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Zuzana Dvořáková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Zuzana Dvořáková, CSc.Martin John David Quigley, LL.M.