Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podniková ekonomika 1 (3PE111)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PE111 - Podniková ekonomika 1, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata podniku a podnikání. Cíle a funkce podniku a jeho efektivnost. Riziko v podnikání. Založení podniku, zakladatelský rozpočet. Život podniku. Vliv okolí na podnik. Výstavba (anatomie) podniku; majetková, kapitálová a organizační struktura. Typologie podniků. Fungování podniku (fyziologie). Základní funkce a činnosti. Výrobní faktory a jejich efektivnost. Spotřeba výrobních faktorů -- náklady a jejich klasifikace. Výnosy, náklady a zisk, jejich vazby. Měření a hodnocení (diagnóza) fungování podniku. Zvyšování jeho výkonnosti (terapie). Zvláštnosti specifických podnikových ekonomik -- výrobní, bankovní, obchodní podniky a podniky infrastruktury.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni pracovat na různých funkcích v podniku. Budou schopni řešit analýzy finanční situace, zpracovávat finanční plány, připravovat podklady pro rozhodování o investicích a způsobech jejich financování, návrhy rozdělení zisku pro vlastníky vč. formulace strategie dividendové politiky. Do základních dovedností patří i oblast organizačních struktur a marketingu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSYNEK, M. -- KISLINGEROVÁ, E. -- DVOŘÁČEK, J. -- DVOŘÁK, P. -- DVOŘÁKOVÁ, Z. -- EISLER, J. -- HOFFMANN, V. -- JANHUBA, M. -- JINDRA, J. -- KLEČKA, J. -- KLEIBL, J. -- NEUMAIEROVÁ, I. -- NOVOTNÝ, J. -- SEDLÁČKOVÁ, H. -- SVOBODOVÁ, I. -- TOMEK, J. -- VEBER, J.Podniková ekonomika.V Praze:C.H. Beck, 2015.978-80-7400-274-8ZSCHOLLEOVÁ, H.Podniková ekonomika : sbírka příkladů a případových studií.2015.978-80-7400-275-5DWÖHE, G. -- KISLINGEROVÁ, E.Úvod do podnikového hospodářství.Praha:C.H. Beck, 2007.978-80-7179-897-2DVOCHOZKA, M. -- MULAČ, P.Podniková ekonomika.Praha:Grada Publishing, 2012.978-80-247-4372-1DMARTINOVIČOVÁ, D. -- KONEČNÝ, M. -- VAVŘINA, J.Úvod do podnikové ekonomiky.Praha:Grada Publishing, 2014.978-80-247-5316-4

Požadavky

Za absolvování průběžných testů je třeba získat celkem alespoň 50 % z jim příslušných dosažitelných bodů, tj. alespoň 22,5 bodu, a za absolvování závěrečné ústní zkoušky je třeba získat alespoň 50 % z jí příslušných dosažitelných bodů, tj. alespoň 25 bodů.

Garant

doc. Ing. Inka Neumaierová, CSc.

Vyučující

Ing. Pavel Mikandoc. Ing. Inka Neumaierová, CSc.