Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podniková ekonomika pro informatiky a statistiky (3PE112)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PE112 - Podniková ekonomika pro informatiky a statistiky, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata podniku a podnikání, problémy řešené před založením podniku: právní formy, kritéria volby, zakladatelský rozpočet.Cíle podniku v dlouhodobém a krátkodobém horizontu – jejich rozpad do dílčích cílů, strategické řízení a kontrola. Majetková, kapitálová a organizační struktura podniku Interní činnosti podniku – produkty služby, náklady, kalkulace nákladů, řízení nákladů, bod zvratu.Externí vztahy podniku – dodavatelé, odběratelé, trh zboží a peněz, vztahy ke státu.Růst podniku, fúze a akvizice, transfer nákladů, outsourcing, obnova, investice, inovace. Krize podniku – symptomy, způsoby řešení v jednotlivých fázích krize.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - popsat rozdíly mezi jednotlivými právními formami podnikání,- rozhodnout o vhodnosti volby právní formy podnikání,- sestavit zakladatelský rozpočet,- pochopit misi a vizi podniku a na základě toho základní cíl a jeho rozpad do dílčích cílů,- charakterizovat a srovnat jednotlivé možnosti financování činnosti podniku a i hlediska časového horizontu potřeby,- sledovat, predikovat a řídit náklady podle jejich charakteru,- propojovat operativní řízení s potřebou cash flow,- rozlišit úkoly podnikového řízení na různých úrovních (operativní, taktické, strategické) a propojovat je v řízení podniku jako celku,- stanovit kapacitu podniku a měřit její využití- rozlišovat možnosti financování investičních projektů a provozní financování, - měřit výkonnost firmy, - vyhodnotit efektivnost investičního projektu, - detekovat příznaky krizového vývoje firmy.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSYNEK, M. -- KISLINGEROVÁ, E.Podniková ekonomika.Praha:C.H. Beck, 2010.978-80-7400-336-3ZMIKOVCOVÁ, H. -- SCHOLLEOVÁ, H.Praktikum podnikové ekonomiky pro bakalářské studium.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009.978-80-7380-209-7ZWÖHE, G. -- KISLINGEROVÁ, E. a kol.Úvod do podnikového hospodářství.Praha:C.H.Beck, 2007.978-80-7179-897-2DSCHOLLEOVÁ, H.Ekonomické a finanční řízení pro neekonomy.Praha:Grada Publishing, 2012.978-80-247-4004-1

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Emil Vacík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Aleš Kubíček, Ph.D.doc. Ing. Emil Vacík, Ph.D.