Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika profesionálních sportovních klubů (3PE542)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PE542 - Ekonomika profesionálních sportovních klubů, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura sportovního prostředí: asociace, svazy, kluby, mezinárodní a národní ligové soutěže atd.,základní právní normy týkající se sportovního prostředí – komunitární právo (čtyři základní evropské svobody, EU a definice profesionalismu ve sportu, národní právo (Ústava ČR, Listina základních práv a svobod, zákon o DPH, o daní z příjmu, atd.), svazové normy,odlišnosti evropského a severoamerického pojetí profesionálních lig v kolektivních sportovních hrách, odlišnosti v cílech, individuálních a týmových sportovních odvětví,uzavřené a otevřené soutěže, využívané regulační nástroje, indikátory výkonnosti klubů a ligy,profesionalizace sportu a její vliv na sportovní legislativu, pracovněprávní vztahy, trh hráčů, trh talentovaných hráčů, hráčské odbory, kolektivní vyjednávání, nejdůležitější daňové odvody u sportovního klubu v ČR, Evropě a USAfinancování: stát, EU, soukromá sféra –investoři, sponzorování, samofinancování, čtyři modely financování podle Andreffa, příspěvky od svazů, televizní práva: individuální a kolektivní prodej, struktura nákladů a výnosů, porovnání se zahraničím,oceňování hráčů, pracovní trh hráčů, profesionální sportovní klub v konkurenčním prostředí zábavního průmyslu.sportovní fanoušek jako specifický klient, péče klubů o fanoušky a jejich kultivace, divácké násilí

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - explikovat fungování systému profesionálních sportovních klubů v kolektivních sportovních hrách - explikovat podnikání sportovních profesionálních klubů v kolektivních sportovních hrách a jeho specifických rysech- charakterizovat výkonnost klubů a používaných ukazatelů - charakterizovat používané regulační nástroje v amerických profesionálních ligách - vysvětlit kolektivní vyjednávání v amerických nejvyšších soutěžích- charakterizovat problematiku oceňování klubů a profesionálních hráčů- provést vypočty ukazatelů soutěžní vyrovnanosti lig a výkonnosti klubů - provést ekonomickou analýzu včetně finanční analýzy klubu- vypracovat daňové přiznání pro hráče- navrhnout profesionální smlouvy mezi hráčem a klubem- odhadnout cenu klubu - odhadnout cenu hráče

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZNOVOTNÝ, J.Ekonomika sportu.Praha:ISV, 2000.80-85866-68-4ZDOWNWARD, P. -- DAWSON, A.The economics of professional team sports.London:Routledge, 2000.0-415-20873-4ZTOPINKA, J. -- STANJURA, J.Občanská sdružení ve sportu : právní, účetní a daňové problémy.Praha:Olympia, 2001.80-7033-223-9ZNOVOTNÝ, J.Ekonomika sportu : vybrané kapitoly II.Praha:Oeconomica, 2006.80-245-1144-4ZNOVOTNÝ, J.Sport v ekonomice.Praha:Wolters Kluwer Česká republika, 2011.978-80-7357-666-0DKISLINGEROVÁ, E.Manažerské finance.Praha:C.H. Beck, 2007.978-80-7179-903-0DSYNEK, M.Podniková ekonomika.Praha:Beck, 2006.80-7179-892-4DJournal of sports economics.London:ISSN 1527-0025DDELOITTE & TOUCH.Annual Review of Football Finance.1997.DCHVOJKA, P.Sport a EU : Evropská unie a její vliv na sportovní prostředí v České republice.Praha:Odbor sportu a tělovýchovy MŠMT ČR, 2004.DNOVOTNÝ, J. Sportovní kluby v nové ekonomice. In: KISLINGEROVÁ, E. Inovace nástrojů ekonomiky a managementu organizací. Praha: C.H. Beck, 2008. s. 262--268. ISBN 978-80-7179-882-8.

Požadavky

Z každého hodnotícího kritéria je nutno získat minimálně 40 % dosažitelných bodů, účast na seminářích a přednáškách 75 %. Doporučujeme nosit si na semináře notebook.

Garant

doc. Ing. Jiří Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Róbert Kuchárdoc. Ing. Jiří Novotný, CSc.