Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika sportovních akcí a sportovních zařízení (3PE543)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PE543 - Ekonomika sportovních akcí a sportovních zařízení, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Typologie a definice sportovních zařízení, největší sportovní infrastruktury a stadiony. Výstavba a financování sportovních zařízení – EU, stát, obce, privátní sféra, atd., výhody a nevýhody, PPP model financování sportovní infrastruktury, honeymoon effect.Podnikatelský plán klientského sportovního zařízení,Fotbalové stadiony v Evropě – velikosti, využití, návštěvnosti, stáří, naming rightsArena jako multifunkční sportovní zařízení – struktura nákladů a výnosů, facility management, outsourcing, pořádání akcíOrganizace utkání evropského poháru a management fotbalového stadionuProvoz sportovního zařízení – členění výnosů a nákladůDefinice, harmonogram, typologie, cenová politika u sportovních akcí,Specifika marketingu sportovních zařízení a sportovních akcí, cenové strategie, Fan Cost IndexRozpočty sportovních akcí, typy rozpočtů, rozpočty specifických sportovních akcíSchvalovací proces pro přidělení velkých sportovních akcí, MOV, FIFA, IIHFAnalýza ekonomických dopadů – princip, využití, příklady ve sportuCost Benefit Analýza – princip, využití, příklady ve sportuPaper test u sportovních akcí – princip, využití, příkladySportovní akce v ČRMěření dopadu sponzoringu ve sportu – princip, využití, příklady

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni ovládat plánování, ucházení se o organizování a zabezpečení velkých sportovních akcí. Stanovení ekonomického dopadu na region pomocí metod analýzy ekonomických dopadů, CBA, atd. Měření přímých a nepřímých finančních dopadů na komunitu. Pořádání sportovních akcí je úzce spojeno kapacitami sportovní infrastruktury, možnosti plánování a umísťování sportovních zařízení v regionu, možnosti financování jejich výstavby, hodnocení efektivnosti provozu a kapacitních možností, atd. 4 znalosti:• Student získá přehled o typologii a členění sportovních akcí a sportovních zařízení.• Student získá přehled o ekonomice různých typů sportovních zařízení• Student získá přehled o ekonomice domácích i zahraničních sportovních akcí.• Student získá přehled o přístupech jak analyzovat sportovní zařízení a sportovní akce4 dovednosti:• Student dokáže provést komplexní analýzu sportovního zařízení a sportovní akce.• Student dokáže připravit projekt pro kandidaturu pořádání sportovní akce.• Student dokáže připravit a naplánovat sportovní akci menšího rozsahu.• Student dokáže zhodnotit investiční projekt v oblasti sportovních zařízení.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPREUSS, H.Economics of the Olympic Games. Hosting the Games 1972 - 2000. Sydney 2000: Walla Walla.2001.1876718188ZFARMER, P J. -- MULROONEY, A L. -- AMMON, R.Sport facility planning and management.Morgantown:Fitness Information Technology, 1996.1-885693-05-2ZNOVOTNÝ, J.Ekonomika sportu.Praha:ISV, 2000.80-85866-68-4ZNOVOTNÝ, J.Ekonomika sportu : vybrané kapitoly.Praha:Oeconomica, 2005.80-245-0979-2ZNOVOTNÝ, J.Sport v ekonomice.Praha:Wolters Kluwer Česká republika, 2011.978-80-7357-666-0DSYNEK, M.Podniková ekonomika.Praha:Beck, 2006.80-7179-892-4DKISLINGEROVÁ, E.Manažerské finance.Praha:C.H. Beck, 2007.978-80-7179-903-0DVOREL, M.Stavby pro tělovýchovu a sport.1991.807066388XDJELÍNEK, Z.Plavecké bazény. ABSK.2002.DJournal of sports economics.London:ISSN 1527-0025DCHVOJKA, P.Sport a EU : Evropská unie a její vliv na sportovní prostředí v České republice.Praha:Odbor sportu a tělovýchovy MŠMT ČR, 2004.

Požadavky

Z každého hodnotícího kritéria je nutno získat minimálně 40 % dosažitelných bodů, účast na seminářích a přednáškách 75 %. Doporučujeme nosit si na semináře notebook. Literatura:

Garant

doc. Ing. Jiří Novotný, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Novotný, CSc.