Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zánik podniku (3PE550)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PE550 - Zánik podniku, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova1. Vývoj podniku od jeho vzniku do jeho zániku, vývojové fáze podniku, hlavní důvody, proč zanikají podniky – specifické znaky závěrečného období existence podniku.2. Makroekonomické a mikroekonomické konsekvence zániku podniku formou insolvence nebo likvidace.3. Likvidace podniku – zánik podniku z rozhodnutí vlastníka.4. Vývoj insolvenčního práva v českých podmínkách, hlavní trendy insolvenčního práva v zahraničí, vliv insolvenčního práva na chování podniků – dlužníků a věřitelů. Vysvětlení pojmů věřitel a pohledávka, základní charakteristika pohledávek, motivace věřitele k řešení pohledávky. Cena a hodnota pohledávky.5. Insolvenční rejstřík, jeho obsah, možnosti využití, mechanismy práce s insolvenčním rejstříkem. Povinnosti soudu při nakládání s informacemi.6. Hlavní fáze insolvenčního řízení, základní principy insolvence a filosofie insolvenčního práva.7. Motivace v insolvenčním řízení, různě motivované skupiny a řešení různých zájmů v rámci insolvenčního řízení. 8. Subjekty insolvenčního řízení – věřitelé, dlužník, soud a správci, práva jednotlivých subjektů a jejich povinnosti, motivace k plnění povinností. Význam insolvenčního správce, insolvenční soudce jako podstatná postava insolvenčního řízení.9. Insolvenční návrh jako specifický právní akt, jeho rizika pro dlužníka a rizika pro věřitele, zajištění a nezajištění věřitelé a další věřitelské skupiny, spor motivací uvnitř celkové skupiny „věřitelé“.10. První fáze insolvenčního řízení, přihlášení pohledávek, práva věřitele.11. Druhá fáze insolvenčního řízení, rozhodnutí o způsobu řešení úpadku, základní způsoby řešení úpadku - reorganizace a konkurz.12. Uspokojení věřitelů, obvyklé výsledky insolvenčního řízení. 13. Budoucí vývoj insolvencí, vliv insolvenčního práva na jednání podniků a jednotlivců, význam existence moderního práva.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- plně se orientovat v základních legislativních předpisech, především v zákonu 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) a legislativě týkající se likvidace podniku,- uplatňovat v praxi získané znalosti o legislativních principech a o fungování insolvenčních soudů, činnosti insolvenčních správců,- používat získané vědomosti o obvyklém průběhu insolvenčních řízení a o postupech při likvidaci podniku,- na základě znalostí modelových příkladů analyzovat motivace účastníků insolvenčního řízení,- využívat insolvenční rejstřík a další informační zdroje, které se týkají insolvenčních řízení,- rozeznávat na základě finančních dat podniku potenciál možnosti insolvence podniku,- detekovat rizikové chování podniku (obchodního partnera),- plánovat a uskutečňovat kroky k zajištění rizik a k minimalizaci ztrát plynoucích z insolvence podniku (obchodního partnera),- využívat vědomosti o fungování informačních systémů týkajících se insolvenčních řízení k minimalizaci potenciálních ztrát plynoucích pro obchodní společnosti a jiné subjekty z možnosti insolvence třetích osob,- odhadovat kroky jednotlivých účastníků insolvenčního řízení tak, jak plynou z jejich motivací a modelů chování, tedy aplikovat znalosti z konkrétních modelových případů na obvyklou praxi.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZákon o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) : komentář.V Praze:C.H. Beck, 2010.978-80-7400-320-2ZRICHTER, T.Insolvenční právo.Praha:ASPI, 2008.978-80-7357-329-4D KISLINGEROVÁ, E., RICHTER, T.,SMRČKA, L. Insolvenční praxe v České republice v období 2008-2013, Praze: C.H. Beck, 2013 DKISLINGEROVÁ, E. Sedm smrtelných hříchů podniků. 2011 - v tiskuDSchönfeld, J. Moderní pohled na oceňování pohledávek: problém aktiv zvláště v insolvenčním řízení. 1. vyd. Praha: C. H. Beck 2011. 169 s. ISBN 978-80-7400-302-8DSMRČKA, L. Zánik podniku. 2011 - připravuje se

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Luboš Smrčka, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Plačekdoc. Ing. Luboš Smrčka, CSc.