Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Firemní filantropie (3PE580)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PE580 - Firemní filantropie, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1. Historie, filozofické východisko filantropie. Neziskový sektor.2. Význam firemní filantropie3. Trendy v oblasti firemní filantropie. Právní úprava4. Corporate social responsibility a firemní filantropie5. Peněžní dárcovství firem. Formy, výhody, nevýhody. Právní úprava.6. Nepeněžní dárcovství firem. Formy, výhody, nevýhody. Právní úprava.7. Firemní nadace - specifika, výhody, nevýhody.8. Firemní dobrovolnictví v praxi. Zkušenosti NNO.9. Firemní filantropie a public relations. Základní souvislosti a trendy. Ukázky z praxe.10. Analýza firemní filantropie - význam, postupy a zpětná vazba.11. Plánování a řízení firemní filantropie.12. Firemní filantropie v zahraničí - ukázky.13. Příklady dobré filantropické praxe v České republice.Témata cvičení1. Cvičení na porozumění pojmům a různým přístupům k filantropii ve světě. Studenti vysvětlují pojmy a souvislosti na příkladech z praxe. 2. Případové studie: studenti v rámci týmové práce vyhodnocují filantropické aktivity vybraných firem.3. Případové studie: studenti v rámci týmové práce analyzují grantová řízení vybraných firem.4. Případové studie: studenti v rámci týmové práce analyzují informace k peněžnímu dárcovství získané z veřejně dostupných zdrojů.5. Případové studie: studenti v rámci týmové práce analyzují informace k nepeněžnímu dárcovství získané z veřejně dostupných zdrojů.6. Ekonomické posouzení konkrétních projektů.7. Stručná mediální analýza.8. Vyhodnocení firemního dobrovolnictví. Prezentace konkrétních firemních projektů.9. Porovnání filantropických aktivit u mateřských a jejich dceřiných společností.10. Posouzení publikovaných CSR aktivit vybraných firem v kontextu jejich filantropických aktivit.11. Případové studie - vyhodnocení finančního zdraví podporované neziskové organizace12. Případové studie – vyhodnocení zdrojové stability konkrétní neziskové organizace13. Případové studie – zhodnocení přínosnosti firemní filantropie pro konkrétní neziskovou organizaci.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni- definovat obsah a význam firemní filantropie pro neziskové organizace, - popsat aktuální trendy firemní filantropie,- posoudit formy firemní filantropie,- formulovat strategii corporate social responsibility,- plánovat možnosti firemní filantropie,- analyzovat finanční zdraví neziskové organizace jako významný faktor firemní filantropie,- popsat základní souvislosti mezi filantropií a public relations,- určit přínos firemní filantropie pro neziskové organizace,- vyhodnotit varianty firemního dobrovolnictví,- demonstrovat příklady dobré filantropické praxe.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBOUKAL, P. -- MIKAN, P. -- PEMOVÁ, T. -- VÁVROVÁ, H. -- VILIKUSOVÁ, I.Fundraising pro neziskové organizace.Praha:Grada Publishing, 2013.978-80-247-4487-2ZŠEDIVÝ, M. -- MEDLÍKOVÁ, O.Úspěšná nezisková organizace.Praha:Grada, 2011.978-80-247-4041-6ZSYNEK, M.Manažerská ekonomika.Praha:Grada, 2011.978-80-247-3494-1DSCHOLLEOVÁ, H.Ekonomické a finanční řízení pro neekonomy.Praha:Grada Publishing, 2012.978-80-247-4004-1

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Petr Boukal, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Boukal, Ph.D.