Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strategické plánování v neziskových organizacích (3PE582)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PE582 - Strategické plánování v neziskových organizacích, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Nestátní neziskový sektor - úvod a základní pojmy (dotace 2/4) a.Nestátní nezisková organizace (NNO), cíle a prostředí, hierarchie cílů.b.Cvičení na porozumění základním pojmům z oblasti neziskového sektoru (vize, poslání, cíle). Studenti vysvětlují pojmy a souvislosti na příkladech z praxe.2.Strategická analýza (dotace 6/6) a.Analýza mikrookolí NNO.b.Analýza makrookolí.c.Analýza zdrojů NNO.3.Strategie NNO, strategické plánování (dotace 6/4) a.Význam strategie. Proces tvorby strategie.b.Strategie dlouhodobé udržitelnosti NNO.c.Strategické plánování.Metodologie strategického plánování.Praktická ukázka strategického plánu NNO.d.Cvičení: Tvorba strategického plánu organizace a jeho prezentace4.Finanční plánování NNO jako součást strategického plánování. (dotace 6/6) a.Plánování majetku a zdrojů financování.b.Plánování nákladů, výnosů NNO.Hlavní a hospodářská činnost.c.Plánování cash flow, zachycení ve finančních výkazech NNO.d.Daně v NNO.5.Finanční plánování - dopředná a zpětná vazba (dotace 2/2) a.Strategická dopředná a zpětná vazbab.Operativní dopředná a zpětná vazba6.Rizika ve strategickém plánování (dotace 4/4) a.Základní kategorie rizika v neziskovém sektoru.b.Analýza rizik.c.Vyhodnocení konkrétních rizik organizace. Návrh řešení.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- popsat metodologii strategického plánování nestátní neziskové organizace; - navrhnout strategii organizace a zdůvodnit její jednotlivé prvky;- ovládat základní i pokročilé metody strategické analýzy,- vysvětlit principy řízení pracovního kapitálu; - vyhodnotit finanční výkonnost nestátní neziskové organizace; - sestavit základní finanční výkazy; - předpovídat budoucí cash flow organizace; - odhadnout potřebu pracovního kapitálu;- identifikovat peněžní toky z investičních projektů;- sestavit dlouhodobý a krátkodobý finanční plán.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBOUKAL, P.Nestátní neziskové organizace - teorie a praxe.Praha:Oeconomica, 2009.978-80-245-1650-9ZSEDLÁČKOVÁ, H. -- BUCHTA, K.Strategická analýza.Praha:C.H. Beck, 2006.80-7179-367-1ZŠEDIVÝ, M. -- MEDLÍKOVÁ, O.Úspěšná nezisková organizace.Praha:Grada, 2011.978-80-247-4041-6DKISLINGEROVÁ, E. a kol.Manažerské finance.Praha:C.H.Beck, 2010.978-80-7400-194-9DDOSTÁL, P. -- KISLINGEROVÁ, E. -- RÖMEROVÁ HOMINDOVÁ, E. a kol.Ekonomika kultury. Efektivní metody a nástroje podnikání v sektoru kultury.Praha:Nakladatelství Oeconomica, 2012.978-80-245-1886-2

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Hana Vávrová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Hana Vávrová, Ph.D.