Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oceňování majetku (rusky) (3PE623)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PE623 - Oceňování majetku (rusky), Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

• 1. Členění majetku (nehmotný vs. hmotný, movitý vs. nemovitý), důvody oceňování aktiv;2. Předpoklady pro činnost znalců a odhadců majetku, české a evropské instituce oceňování majetku, oceňovací standardy v EU a jejich konfrontace s přístupy v ČR;3. Základní pojmy z oblasti oceňování majetku (cena vs. hodnota, právní aspekty oceňování, pojmy cena administrativní, cena tržní);4. Základní přístupy k oceňování majetku podle Zákona o oceňování, 5. Metoda porovnávací, její charakteristika a základní varianty (přímá a nepřímá metoda), předpoklady pro použití komparační metody;6. Metoda výnosová (na bázi kapitalizace výnosů), výnosy, volný peněžní tok, varianty výnosových metod;7. Metoda nákladová, její charakteristika a důvody použití, reprodukční náklady, opotřebení (amortizace) majetku, agregované a vysoce agregované ceny.8. Katastr nemovitostí, katastrální mapy, katastrální území, zápisy do katastru (vklad, záznam, poznámka), zásady využívání katastru nemovitostí;9. Reálně opční metody oceňování, jejich podstata a použití;10. Podnik jako aktivum pro ocenění, podstata a možné přístupy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti umět:- definovat a rozlišit pojmy znalci vs. odhadci majetku a stanovit důvody pro ocenění majetku; - popsat nejdůležitější národní a evropské instituce z oblasti oceňování majetku a vysvětlit jejich funkce;- vysvětlit a rozlišit pojmy nehmotný a hmotný majetek, movitý a nemovitý majetek;- vyjmenovat a popsat základní přístupy pro ocenění majetku;- aplikovat administrativní metody oceňování na konkrétní formy majetku;- vybrat a použít ze souboru tržních metod oceňování optimální přístup pro ocenění konkrétního druhu majetku;- shrnout podstatu a základní přístupy oceňování majetku používané ve znalecké praxi a zdůvodnit použití jednotlivých metod;

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHEŘMAN, J.Oceňování majetku.Praha:Oeconomica, 2005.80-245-0967-9DHeřman, J.: Оценка имущества. Praha: Oeconomica. 2012. ISBN 978-80-245-1850-3 základní literaturaDSevostjanov, A.,V.,: Ekonomika nědvižimosti (k dispozici RB329)

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Jan Heřman, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Heřman, CSc.