Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická analýza (anglicky) (3PE662)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PE662 - Ekonomická analýza (anglicky), Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

* Analýza jako součást řízení a všech jeho fází. Pojetí a význam ekonomické analýzy. Předmět ekonomické analýzy a její uživatelé. Hodnotící kritéria a jejich vyjádření v ukazatelích. Controlling.* Ukazatele, indexy a rozdíly. Operace s ukazateli.* Ukazatelové soustavy, souhrnné indexy hodnocení, predikční a bonitní modely. Pyramidová soustava, Balance Scorecard, IN indexy, matice GE, spider analýza.* Mezipodnikové srovnávání. Metody jednorozměrné a vícerozměrné. Stanovení pořadí podniků a vytváření skupin. Cluster analýza, faktorová analýza.* Ekonomický normál -- soustava nerovnic.* Analýza finančních výkazů. Vertikální a horizontální rozbor. Technika procentního rozboru. Poměrová analýza.* Rozbor výroby a produktivity práce. Objem produkce, sortiment a jakost. Rovnoměrnost výroby.* Hodnocení výrobků a výrobního programu.* Práce, mzdy a produktivita práce. Vztah průměrných mezd a produktivity práce. Analytické ukazatele produktivity.* Rozbor spotřeby materiálu a rozbor zásob. Optimalizace zásob a JIT. Outsoursing. * Tržby a pohledávky.* Výrobní kapacity, optimalizace, měření využití.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- identifikovat ekonomické faktory působící na plnění zvolených cílů podniku,- specifikovat nároky na vstupní data pro ekonomickou analýzu vzhledem ke konkrétnímu zkoumání,- vysvětlit ukazatele ekonomické analýzy a operace s nimi,- vysvětlit podstatu a možnosti metod ekonomické analýzy podniku,- vybrat vhodné metody ekonomické analýzy podniku vzhledem ke konkrétnímu objektu zkoumání,- aplikovat metody ekonomické analýzy podniku,- praktikovat manažerské pojetí nákladů, úměrně možnostem konkrétního informačního systému,- využívat možností výpočetní techniky v oblasti ekonomické analýzy, zejména tabulkového procesoru,- posoudit výsledky zjištěné metodami ekonomické analýzy podniku,- navrhnout opatření k případnému zlepšení plnění zvolených cílů podniku v návaznosti na výsledky ekonomické analýzy.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKISLINGEROVÁ, E.Manažerské finance.Praha:C.H. Beck, 2007.978-80-7179-903-0ZSYNEK, M.Ekonomická analýza.Praha:Oeconomica, 2003.80-245-0603-3ZKISLINGEROVÁ, E. -- HNILICA, J.Finanční analýza : krok za krokem.Praha:Beck, 2005.80-7179-321-3DSYNEK, M.Manažerská ekonomika.Praha:Grada, 2007.978-80-247-1992-4DSYNEK, M. -- KUBÁLKOVÁ, M.Manažerské výpočty.Praha:Vysoká škola ekonomická, 2001.80-245-0240-2DKISLINGEROVÁ, E.Oceňování podniku.Praha:C.H. Beck, 2001.80-7179-529-1

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Miloslav Synek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloslav Synek, CSc.