Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinné finance v době světové krize a demografického propadu (anglicky) (3PE676)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PE676 - Rodinné finance v době světové krize a demografického propadu (anglicky), Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proč jsou nyní osobní finance důležitější než v posledních 200 letech: Současný vyspělý svět po globální hospodářské krizi a uprostřed demografické katastrofy – budoucnost státem zřízených penzijních systémů, otázka dostupnosti zdravotní péče.2. Jak bude vypadat stáří dnešních dvacetiletých?: Ekonomika v roce 2060, lze se na takový svět připravit?3. Proč jsou osobní finance důležité a proč o nich přemýšlet i v mládí?: Struktura výdajů v čase, za co utrácejí mladí, za co lidé středního věku a za co utrácíme ve stáří, specifika společnosti se zdravým demografickým stromem, a s obráceným demografickým stromem.4. Proč nejsme všichni milionáři?: Podstata původu bohatství, proč, kdo a jak bohatne, princip forem práce, riziko jako forma práce.5. Osud většiny: Rodinné finance, dlouhodobé budování osobního majetku. Inflace a obrana proti ní, kolik si musíme našetřit, abychom si udrželi životní úroveň do smrti?6. Nástrahy a rizika: Různé podoby rizik tradičních i moderních, obrana proti rizikům, boj s inflací – boj s deflací, politická rozhodnutí jako klíčové riziko moderní doby ve vyspělých zemích.7. Rizika vlastního myšlení: Urychlená spotřeba, dluh, egocentrismus, přehnané naděje a růžový spotřebitelský svět.8. Státní nákaza dluhem: Státní dluhy, změna politiky moderních zemí po druhé světové válce a jejich vliv na dlouhodobé zadlužování rodin – proč stát a rodiny nemohou zvednout daňový štít.9. Osobní investování v moderní ekonomice rizik: Základní členění investičních postupů, otázka vztahu rizika, výnosu a likvidity.10. Hlavní investiční rozhodnutí – vlastní bydlení nebo nájem?: Problematika stavebního spoření, výhody a nevýhody vlastnického, družstevního a nájemního bydlení. Jak vede jeden „rozumný“ dluh k dluhům dalším – nerozumným.11. Smrtící zadlužení a osobní bankrot, půjčování – méně obvyklá situace v rodinných financích: Řešení osobního bankrotu v různých systémech, psychologické okolnosti osobního bankrotu, exekuce a vymáhání dluhů, dopady zadlužení na společnost a chování společnosti. půjčování peněz - pravidla zajištění, rizika půjčování v rodině.12. Rodinný rozpočet, jeho pravidla a zákonitosti: Rodinný rozpočet jako skoro zapomenuté umění 19. a první poloviny 20. století, proč se vrátit k rodinnému rozpočtu, jeho zákonitosti a složitost hlasování ve dvou. 13. Morální hazard - shrnutí předmětu: Proč je racionální přístup k osobním financím nutný, konec sociálního státu vlivem demografického vývoje.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování tohoto kurzu budou studenti schopni:- Definovat cíle osobních financí v moderním světě,- Formulovat základní metody osobních financí a jejich význam ve vztahu k rizikům hospodářství ve 21. století,- Analyzovat vývoj moderních ekonomik a moderních společností ve vztahu k metodám osobních financí a definovat vztah mezi ziskem, likviditou a rizikem z hlediska ekonomických vztahů, jak byly dnes nastaveny a budou se vyvíjet v nadcházejících desetiletích,- Provádět sofistikované a komplexní strukturální odhady dopadů rozhodnutí přijatých v procesech řízení osobních financí.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSMRČKA, L.The Great Global Crisis and Family Finance (How to look after your property in a Word of catastrophe and ruin).Ely, Cambridgeshire:Melrose Press Limited, 2013.978-1-907732-74-4ZTALEB, N.The black swan : the impact of the highly impropable.New York:Random House Trade Paperbacks, 2010.978-0-8129-7381-5DHARFORD, T.The logic of life : the rational economics of an irrational world.New York:Random House, 2009.978-0-8129-7787-5DSWENSEN, D F.Fundamentals Approiach to Personal Investment.2005.978074328838DARIELY, D.Predictably irrational : the hidden forces that shape our decisions.London:HarperCollins, 2009.978-0-00-725653-2

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Luboš Smrčka, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Plačekdoc. Ing. Luboš Smrčka, CSc.